Kultura

Okončana FRKA projekcijom kratkometražnih filmova

Autor: Branko Vukašinović
16:00 | Utorak, 22 08 2017

Letnja filmska radionica “Frka”, druga po redu, okončana je sinoć svečanom projekcijom kratkometražnih filmova na sceni Joakim Vujić Knjaževsko-srpskog teatra. Na svečanosti su učesnicima uručeni i sertifikati o uspešno završenoj filmskoj radionici. 

Publika je bila u prilici da pogleda ostvarenja koja su polaznici radionice sami napisali, producirali, režirali, snimili i montirali. Reč je o kratkometražnim filmovima „Tri kazaljke“, „Šuma promene“, „ Vrata“, „Malo kasnimo“ i „Ožiljci“. Zainteresovani će uskoro biti u prilici da ih pogledaju i na zvaničnom YouTube kanalu “Frke”. 

Letnja filmska radionica “Frka” trajala je tri nedelje, a pored Kragujevčana, radionicu su pohađali i Novosađani i Nišlije. Polaznici su imali priliku da nauče filmsku teoriju i praksu od dokazanih filmskih stvaralaca i profesionalaca, kao što su: Gordan Matić, Dunja Petrović, Dušan Ivanović, Vladimir Vasiljević, Nataša Pantić, Bojan Vuletić i Slobodan Mihajlović. Tokom poslednje nedelje “Frke” na više lokacija u Kragujevcu, uz mentorstvo predavača, odvijala su se snimanja filmova polaznika sa profesionalnom opremom.

Organizatori “Frke” poručuju da je sledeće filmsko druženje i okupljanje zakazano već za decembar, kada će se u Kragujevcu održati drugi po redu Šumadijski internacionalni filmski festival (ŠIFF). Publika će na tom festival biti u prilici da vidi najkvalitetnija ostvarenja evropske kinematografije, prisustvuje predavanjima filmskih stvaralaca, ali i učestvuje u debatama, okruglim stolovima i drugim propratnim sadržajima.