Kultura

Spektakl za mališane: Lutka visoka 6 metara na otvaranju "Zlatne iskre" (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
14:09 | Utorak, 08 05 2018

Jubilarni, 20. Međunarodni lutkarski festival “Zlatna iskra“ svečano je otvoren sinoć u Pozorištu za decu, a mališani će u predstavama moći da uživaju do 11. maja. Predstavu na otvorenom pod nazivom “Maks Metalik“ odigralo je lutkarsko pozorište “Pinokio“ iz Beograda.

U takmičarskom delu festivala nastupa 10 pozorišta, a u okviru pratećeg programa biće održani predavanja i radionice na nekoliko lokacija u gradu.  

Glumci pozorišta “Pinokio“ iz Beograda su animirali lutku visoku 6 metara, od metala, uz pratnju žive muzike, što je bio pravi spektakl za kragujevačke mališane. Ono što je interesantno je da sve predstave na ovogodišnjem festivalu su već doživele značajan uspeh i stekle veliku popularnost u svojim zemljama. Prvi put gostuju izraelsko pozorište, pozorište iz Atine i Češke. Šangajsko pozorište koje je naša publika već imala prilike da upozna, ove godine na festivalu slavi 12 godina saradnje i predstaviće se takođe jednim spektaklom koji se bazira na kineskoj mitologiji. Ova predstava govori o stvaranju sveta, jednoj za njih veoma značajnoj temi, a oprema za ovu predstavu teška oko četiri tone.

U takmičarskom delu Međunarodnog lutkarskog festivala učestvovaće 10 zemalja sa svestranom produkcijom lutkarskog, objektnog i vizuelnog pozorišta i to iz Srbije, Izraela, Poljske, Republike Češke, Hrvatske, Grčke, Kine, Bugarske, Slovenije, Španije.

Kragujevački mališani imaće priliku da uživaju uz Bajku o ribaru i zlatnoj ribici, priče Džeka Londona, Snežnu kraljicu, Asku i vuka.

Predstave se igraju na scenama Pozorišta za decu i Knjaževsko srpskog teatra.

Osim takmičarskog, tokom festivala biće organizovan, bogat prateći program koji uključuje predstave na otvorenom, lutkarske radionice, promocije i predavanja.

Više o ovogodišnjoh "Zlatnoj iskri" čitajte OVDE.

Galerija slika