Kultura

"Čarobnjaci“ iz OŠ "Sveti Sava" pobednici Festivala lutkarstva

Autor: InfoKG
16:00 | Ponedeljak, 04 06 2018

Pobednici 24. Festivala lutkarstva osnovnih škola, održanog u Novom Sadu, su kragujevačka lutkarska grupa „Čarobnjaci“ iz osnovne škole Sveti Sava.

Od 2005. godine Festival lutkarstva osnovnih škola održava se u Novom Sadu kao republička i međunarodna smotra najboljih osnovnoškolskih lutkarskih grupa, autorskih pozorišnih lutaka i lutkarskih tekstova nastavnika.

Dragan Kolarević i Tanja Nikolić, učitelji osnovne škole Sveti Sava u Kragujevcu, već deset godina vode lutkarsku sekciju u ovoj školi. Put koji su prešli nije nimalo lak sobzirom na to da sve lutke, odeću, obuću i druge rekvizite prave sami. Timski rad i dugogodišnje iskustvo doveli su "Čarobnjake" na pobednički tron. Ideja da oforme lutkarsku sekciju izrasla je odavno sa ciljem da promovišu lutkarsku kulturu i školsko lutkarstvo. Svoje znanje i umeće uspeli su da prenesu i na učenike, koji su pohađanjem lutkarske sekcije oformljeni lutkari koji mogu i u budućnosti da se bave ovim poslom.

Kragujevački „Čarobnjaci“ su takođe bili zapaženi i na 12. Iskrici, Festivalu dramskih i lutkarskih radionica osnovnih škola Kragujevca dobivši specijalnu nagradu za negovanje lutkarske umetnosti kao i nagradu za kolektivnu glumačku grupu.