SportFoto: Živojin Đorđević

Sportom protiv dijabetesa: Fizičkom aktivnošću i edukacijama protiv bolesti i dikriminacije

Autor: Jovana Mladenović
14:30 | Subota, 28 04 2018

U Osnovnoj školi „Mirko Jovanović“, u okviru projekta „Sportom protiv dijabetesa“, organizovana su dva časa fizičke aktivnosti za učenike, čime je svečano otvorena ovogodišnja sezona pomenute manifestacije. 

Sa ciljem da omogući deci koja boluju od dijabetesa besplatne sportske treninge, a nastavnicima u osnovnim školama i roditeljima korisne edukativne savete o dijabetesu, pokrenuta je nova sezona projekta "Sportom protiv dijabetesa".

Pored Kragujevca, obuhvaćeni su i Beograd, Novi Sad, Vršac, Niš, Čačak i Subotica.

"Sportom protiv dijabetesa" organizuje sportski klub Vašarište iz Kragujevca, uz podršku Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, a pod generalnim pokroviteljstvom Wiener Städtische osiguranja, koje je već tri godine zaredom podržava ovaj projekat.

U Srbiji od dijabetesa tipa 1 (koji podrazumeva zavisnost od insulina) boluje oko 5.000 dece, od čega je preko 2.000 mlađe od 14 godina. Po tome je naša zemlja vodeća u Evropi. Prema zvaničnim podacima godišnje se u našoj zemlji otkrije oko 160 novih slučajeva dijabetesa kod dece, što je povećanje od preko 3 odsto godišnje. 

Kako je fizička aktivnost važna u prevenciji nastanka i u kontroli ove bolesti, kroz ovaj projekat deci oboleloj od šećerne bolesti biće omogućeno da jednom nedeljno imaju besplatne sportske treninge. 

Pored besplatnih sportskih aktivnosti, radiće se i na edukaciji dece i nastavnika u osnovnim školama o dijabetesu. U po dve osnovne škole u gradovima koji su obuhvaćeni ovom akcijom, projekat će biti uključen u časove fizičkog vaspitanja. "Cilj nam je da osnovce motivišemo da se bave sportom, ali i da radimo na tome da ova deca ne budu diskriminisana od strane svojih vršnjaka i okoline. Pored toga, edukovaćemo i nastavnike  o problemu šećerne  bolesti i kako da reaguju ukoliko u razredu imaju učenike obolele od ove bolesti,“ objasnio je Borko Marinković, inicijator projekta i predsednik SK Vašarište iz Kragujevca. On je dodao da je podrška Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije od velikog značaja za projekat, jer ta ustanova obezbeđuje stručno - edukativnu podršku i praćenje psihofizičkog razvoja dece uključene u projekat.

Besplatni treninzi u Kragujevcu, u saradnji sa lokalnim sportskim klubovima, i to u vidu školice sporta, održavaju se svake nedelje od 18 časova, u sportskoj sali Prirodno-matematičkog fakulteta.