InfoFoto: kg.ac.rs - Arhiva

Akademik Gutman PRVI iz Srbije, a 57. na listi najboljih matematičara na planeti

Autor: InfoKG
13:15 | Sreda, 15 03 2023

Akademik Ivan Gutman sa kragujevačkog Univerziteta prvi je od osmoro najboljih matematičara na planeti u ovoj godini iz Srbije, objavljeno je na akademskoj platformi za istraživače Research.com. Gutman je na svetskoj rang-listi zauzeo visoko 57 mesto.

Na listi najboljih svetskih naučnika u polju matematike za 2023. godinu, nalazi se osam matematičara iz Srbije, objavila je akademska platforma za istraživače Research.com, piše Danas

Prvi na listi naših najuticajnijih matematičara je akademik Ivan Gutman, sa Univerziteta u Kragujevcu koji je na svetskoj rang-listi zauzeo visoko 57 mesto.

Drugi na nacionalnoj listi je Stevo Stević, iz SANU (250 mesto na svetskoj rang-listi), a treći Stojan Radenović, sa Univerziteta u Beogradu (931 u međunarodnoj konkurenciji).

Slede Endre Pap sa Univerziteta Singidnum (1.465 mesto u svetu), Zoran Kadelburg, profesor Beogradskog univerziteta(1.922), Teodor M. Atanacković sa Univerziteta u Novom Sadu (2.057), Dragoš Cvetković sa Univerziteta u Beogradu (2.118) i Stevan Pilipović sa Novosadskog univerziteta (2.211).

Za potrebe ovog rangiranja analizirani su rezultati 6.200 naučnika iz različitih bibliometrijskih izvora, a na listi se nalazi 2.000 najbolje plasiranih.
Kriterijumi koji su bili uzeti u obzir prilikom rangiranja su H-indeks discipline, proporcija doprinosa naučnika u datoj disciplini, kao i nagrade i dostignuća istraživača.

Najveći broj matematičara na listi je iz Sjedinjenih Američkih Država i oni čine 47 odsto vodećih naučnika iz ove oblasti.

Sedam odsto je iz Velike Britanije, 5,5 odsto iz Nemačke, 4,9 iz Francuske, koliko ih je i iz Kine.

Šest od 10 matematičara koji su u prvih jedan odsto najbolje plasiranih su iz SAD.

Prvi na listi je američki matematičar Džerold E. Marsden, s Kalifornijskog instituta za tehnologiju.

Najveći broj matematičara u prvih hiljadu je sa Berklija, čak 27 radi ove godine na ovom američkom univerzitetu. 

Izvor: Danas