InfoFoto: InfoKG

Akumulacija Gruža – Kontejner je teško pogoditi, jezero gubi IBA status!

Autor: InfoKG
10:00 | Subota, 20 04 2024

Možda imamo najboljeg košarkaša sveta, možda smo košarkaška nacija jer znamo sve akcije, zonske odbrane, izolacije, pik-en-rol i pik-en-pop, ali ne možemo da pogodimo kontejner.

Ili nam je lopta jednostavno izletela iz koša?

"Šumadijsko more", kako ga mnogi nazivaju, iz godine u godinu izgleda sve ružnije i ono što vidite kada prođete magistralnim putem Kragujevac-Čačak je tek delić svega što se dešava na oko 900 hektara površine jezera.

Ispričane su priče o divljoj gradnji, pesticidima koji se bacaju u blizini jezera na površinama za koje meštani uredno plaćaju porez na poljoprivredno zemljište, izjavama iz Vodovoda, znamo svi vrlo dobro kakvu vodu pijemo i ništa novo ne bismo istakli kada bismo napisali da je najveća akumulacija vode u Šumadiji blago rečeno - prljava.

Reči treba trošiti, ali je sada tema i ekologija jezera i okoline. 

Zavrnimo rukave da bismo odvrnuli česmu

"Zavrni rukave", čuvena akcija koja se sprovodila širom Srbije, sprovedena je i na Gružanskom jezeru 24. marta 2024. godine i prosto je neverovatno kako su meštani, ribolovci, kamperi i ostali koji borave na jezeru i okolini uspeli da za kratko vreme naprave katastrofu.

U pomenutoj akciji prikupljeno je 70 džakova smeća za svega sat vremena, ali je slučaj da je Pepeljuga otišla iz naše kuće i da su ostale samo maćeha sa dve ćerke i to što navrati jednom godišnje neće nas spasiti ekološke katastrofe.

U moru pohvala od strane udruženja "Ekomar" ljudima koji su donirali rukavice, odneli smeće itd, stoji i zahvalnost prisutnim ribolovcima koji se nisu odazvali akciji.

Isti oni su delom učestvovali u kreiranju novih malih deponija koje su danas vidljive kada samo svratite na lokacije u blizini mosta gde se i nalazi najviše ribolovaca i kampera. Sve to samo 10-15 dana nakon akcije, a kako će biti za mesec, dva, ne smemo ni da zamislimo.

"Nažalost, bilo je prehladno i padala je prilično jaka kiša, stvarno nije bilo moguće duže od sat i po ostati na akciji. Samo na tom delu koji smo tada čistili prikupljeno je 70 džakova smeća. Da smo stigli da očistimo sve do puta, ne smem ni da zamislim koliko bi bilo", rekla je naša sagovornica iz udruženja "Ekomar", Marija Simić Savić. 

Gruža uskoro gubi status IBA područja (međunarodno značajna područja za ptice)?

Spisak IBA područja u Srbiji je prilično dugačak, recimo da samo Vojvodina ima 21 stanište koje može sebi dodati status posebnog međunarodnog staništa za ptice.

Gružansko jezero takođe ima taj status, ali prema informacijama koje ima Marija, taj status bi mogao da izgubi ukoliko naredna istraživanja pokažu da ova vodena akumulacija ne ispunjava kriterijume, a ona će biti na programu već ove godine.

Udruženje "Ekomar" radi na održivosti akumulacija u Srbiji, a Marija ističe da je Gružansko jezero bilo planirano kao prelazno rešenje za Kragujevac jer je osamdesetih godina prošlog veka bila u planu izrada drugih akumulacija koje bi bile trajno rešenje.

Nažalost, do izrade tih planova nikada nije došlo i Kragujevac već 30-ak godina koristi vodu sa akumulacije koja po mnogim standardima ne ispunjava najbitnije kriterijume, a brojni problemi će veoma teško biti rešeni. 

Akumulacija Gruža nije jedina preko koje prelazi drumski most

Jezero Ćelije koje je u blizini Kruševca snadbeva 87% pomenutog grada i okolnih mesta vodom za piće, takođe ima slične probleme na koje ukazuju u udruženju "Ekomar", ali je stigla I jedna pohvala za JKP “Vodovod” iz Kruševca.

"Jezero Ćelije je još jedno u nizu sa sličnim problemima kao što ih ima i Gružansko jezero. Bili smo neprijatno iznenađeni brojem stambenih objekata u blizini samog jezera. Pored toga, za razliku od Gružanskog jezera, jezero Ćelije ima čak dva drumska mosta. Recimo i da jezero Garaši u blizini Aranđelovca takođe ima most", napominje Marija Simić-Savić.

Ipak, Marija napominje i da je pre nekoliko nedelja prikupljeno čak oko 1000 džakova smeća u akciji koju je organizovao “Vodovod” iz Kruševca.

Prošle godine je Gružansko jezero obilovalo toksičnim algama. Da li je i ove godine isti slučaj?

Što se tice algi u jezeru, zvanične podatke još uvek nemamo, ali deluje da ih trenutno nema u količinama kao prošle godine”, rekla je Marija. 

Neke činjenice o Gružanskom jezeru:

1) Cena ara poljoprivrednog zemljišta u blizini jezera je 1000 evra ili više
2) Gružansko jezero je jedina akumulacija vode za piće u Evropi koja se koristi u turističke svrhe
3) Nijednoj akumulaciji vode za piće nije dozvoljen prilazak vodi na 10 metara
4) Najozbiljnija greška prilikom projektovanja jeste postavljanje magistralnog mosta preko akumulacije
5) Na akumulaciji se koriste čamci sa naftom kao pogonskim gorivom koji koriste i ribočuvari
6) Postoji preko 200 rešenja za rušenje bespravno sagrađenih objekata
7) U novembru 2023. je primećeno cvetanje toksičnih algi zbog kojeg je udruženje "Ekomar" preporučilo izbegavanje zadržavanja pored jezera
8) Akumulacija je formirana na najplodnijem eutričnom smeđem zemljištu i smonici
9) Gradnjom na obalama se uništavaju zelene površine koje su dobar biofiltrator zagađujućih materija

Galerija slika