InfoFoto: Arhiva - kragujevac.ls.gov.rs

ALEKSANDAR LAZOVIĆ o nepojavljivanju SNS-a na sednicama SG: "Podnećemo tužbe protiv onih koji su etiketirali časne ljude"

Autor: InfoKG
17:47 | Utorak, 02 04 2024

Šef Odborničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini grada, Aleksandar Lazović, nameru kragujevačke opozicije da se održi sednica lokalnog parlamenta po hitnom postupku na temu zemljišta kod "Zastavinog servisa", za šta u dva navrata nije bilo kvoruma, okarakterisao je kao "nevešt pokušaj opozicije da politizuje rad same Skupštine, te da je obezvredi i unazadi". Za one koji su "davali sebi za pravo da etiketiraju časne ljude", najavljuje tužbe. 

Dok parlamentarna opozicija grada Kragujevca smatra da vlast beži od dijaloga o trošenju 2,5 miliona evra, iz SNS-a ističu da ne žele da učestvuju u pokušajima da se rad Skupštine politizuje, da se ona obezvredi i unazadi. "Srpska napredna stranka u tome neće učestvovati, to je naš stav", kaže Lazović.

I bez prisustva članova Odborničke grupe SNS, mogao bi da se obezbedi kvorum da su se odazvale ostale stranke, što se nije desilo, a Lazović smatra da su se verovatno ugledali na SNS, ali u njihovo ime, naravno, ne može da istupa. 

"Činjenica je da takav stav očigledno dele i naši koalicioni partneri, ali su oni, naravno, pozvaniji od mene da pričaju u ime svojih političkih partija", izjavio je Lazović.

On naglašava da "SNS ne želi da daje legitimitet politizaciji teme za koju se opozicija opredelila da bi započela neku svoju kampanju, kako su i sami najavili na konferenciji za medije. Takođe, ističem da je tema toliko nezanimljiva čak i njima kao opoziciji, pa se nisu odazvali svi odbornici iz opozicionih redova".

"Aposlutno stojimo iza toga da je sve odrađeno u skladu sa zakonom, da nema nikakvih prekršaja, da nije napravljen nikakav pravni prestup, ali naravno da ćemo sačekati da to i potvrde zvanični organi u Republici, koji su najpozvaniji i jedini pozvani da takvu temu komentarišu, donose zaključke i određene presude. Onog trenutka kada se budu potvrdile naše tvrdnje, nećemo stati na tome. Naš stav je da demokratija jeste najviši čin koji možemo da imamo u parlamentarizmu, u bavljenju politikom, ali ono što je iznad toga je da svaka reč mora biti dobro premerena, a za svaku neistinu svaki pojedinac mora adekvatno i da odgovara. SNS će u potpunosti stati i zaštiti svoje članove, sve one predstavnike vlasti koji pošteno i časno obavljaju svoj posao i nakon epiloga svih mogućih sudskih sporova, presuda zvaničnih organa, mi ćemo podneti tužbe protiv pojedinaca koji su, po našem mišljenju, neoprezno u medijima davali sebi za pravo da etiketiraju časne, čestite i odgovorne ljude, što ćemo kroz sudske sporove i dokazati", navodi Lazović. 

Podsetimo, prvobitno je sednica Skupštine grada po hitnom postupku, inicirana od strane kragujevačke parlamentarne opozicije, trebalo da se održi u subotu, 30. marta. Kako nije bilo kvoruma, jer su se pojavili samo opoziconi odbornici, zasedanje je odloženo za danas, ali ponovo bez kvoruma da bi se diskutovalo o jedinoj tački dnevnog reda: Predlog Rešenja o stavljanju van snage Rešenja o davanju saglasnosti za zaključenje sporazuma o naknadi na nepokretnosti koje su bile predmet administrativnog prenosa eksproprijacije Br. 400-3141/23-I od 16.03.2023. godine objavljenog u "Službenom listu grada Kragujevca" br. 14 - strana 156. Prema tvrdnji opozicije, "radi se o protivzakonitoj odluci koju je Skupština grada donela za lokaciju „Zastavin servis“ i time omogućila protivpravno bogaćenje trećem licu na teret budžeta grada. Smatramo da je ova tema od izuzetnog značaja za građane Kragujevca, da isplata 300 miliona dinara za spornu lokaciju može ugroziti funkcionisanje grada". Oni su, takođe, ovim povodom podneli krivične prijave protiv gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića, vršioca dužnosti gradskog pravobranioca Zlatka Gorgievskog i predsednika Skupštine grada u prošlom sazivu Miroslava Petrašinovića. Opširnije na: Propao još jedan pokušaj opozicije: Ništa od kvoruma za diskusiju o zemljištu kod "Zastavinog servisa"