InfoFoto: Arhiva - Privatna arhiva

Opozicioni odbornici traže sednicu Skupštine grada po hitnom postupku, tema zemljište kod "Zastavinog servisa"

Autor: InfoKG
13:50 | Ponedeljak, 25 03 2024

Opozicioni odbornici u lokalnom parlamentu, njih 36, danas su podneli predsedniku Skupštine grada Kragujevca Ivici Momčiloviću zahtev za sazivanje sednice Skupštine grada po hitnom postupku. 

Odbornici okupljeni oko lista Ujedinjeni protiv nasilja - Nada za Kraguujevac, Kragujevačka incijativa, Nova snaga Kragujevca, Znamo se i Šumadijski blok 21, iskoristili su svoje poslovničko pravo i uputili zahtev za održavanje sednice po hitnom postupku na kojoj bi se razmatrala jedna tačka dnevnog reda i to Predlog rešenja o stavljanju van snage rešenja o davanju saglasnosti na zaključenje sporazuma o naknadi na nepokretnosti koje su bile predmet administrativnog prenosa eksproprijacije broj 400-3141/23- I od 16. juna 2023. godine.

"Radi se o protivzakonitoj odluci koju je Skupština grada donela za lokaciju „Zastavin servis“ i time omogućila protivpravno bogaćenje trećem licu na teret budžeta grada Kragujevca. Smatramo da je ova tema od izuzetnog značaja za građane Kragujevca, da isplata više od 300 miliona dinara za spornu lokaciju može ugroziti funkcionisanje grada, stoga smatramo da ova tema mora da se nađe pred odbornicima Skupštine grada. 

Podsećamo, da po Poslovniku predsednik Skupštine grada Kragujevca mora da zakaže sednicu po ovom zahtevu u roku od sedam dana od prijema zahteva koja se mora održati u roku ne dužem od sedam dana, od dana zakazivanja. 

Ujedinjena opozicija Kragujevca će u gradskom parlamentu i narednim nedeljama kandidovati teme koje su značajne za građane Kragujevca, pre svega one koje se tiču preterane potrošnje novca građana kao što su rekonstrukcija Gradske Tržnice, Trga Radomira Putnika, ali i malverzacijama sa gradskim građevinskim zemljištem u užem gradskom jezgru. To ćemo raditi tokom celog mandata, do konačne smene loše i korumpirane kragujevačke vlasti", navodi se u saopštenju.

Podsetimo, 36 opozicionih odbornika sa pet koalcionih lista podnelo je Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije, krivične prijave protiv gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića, vršioca dužnosti gradskog pravobranioca Zlatka Gorgievskog i predsednika Skupštine grada u prošlom sazivu Miroslava Petrašinovića. Oni optužuju gradske čelnike da su odlukom da se isplati gotovo 300 miliona dinara privatniku za zemljište koje je državna svojina, prekršili više zakona.