InfoFoto: kragujevac.rs

Ambasador Austrije posetio Kragujevac: Evo o čemu je razgovarao sa gradonačelnikom Dašićem

Autor: InfoKG
12:00 | Sreda, 30 09 2020

Privreda Kragujevca je za osam meseci ove godine ostvarila izvoz u Austriju u iznosu od 13 miliona evra, dok je uvoz iznosio oko 6,5 miliona evra. To je izjavio gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić prilikom prijema ambasadora Austrije Nikolausa Luterotija, koji je posetio Kragujevac. Luteroti je naglasio da više od 400 austrijskih kompanija koje posluju u Srbiji obezbeđuju posao za oko 21.000 ljudi. Dodao je i da su austrijski investitori veoma zadovoljni uslovima koje imaju u Srbiji i veruje da će se taj trend nastaviti. 

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić priredio je prijem za ambasadora Austrije u Republici Srbiji Nikolausa Luterotija. Na prijemu, između ostalog, bilo je reči o dobrim bilateralnim odnosima Austrije i Srbije, o izuzetno razvijenoj ekonomskoj saradnji i saradnji u oblasti kulture, koja je nedavno započeta.

Gradonačelnik se zahvalio njegovoj ekselenciji austrijskom ambasadoru na poseti gradu Kragujevcu i tom prilikom podsetio da je grad ostvario odličan suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni upravo sa Austrijom.

"Od izuzetnog je značaja ostvarena trgovinska razmena sa Austrijom. Za osam meseci ove godine privreda grada je ostvarila izvoz u Austriju u iznosu od 13 miliona evra, dok je u istom periodu ostvaren uvoz iz Austrije u iznosu od oko 6,5 miliona evra. Kragujevac je interesantno mesto za investiranje, imamo pogodnu investicionu klimu i trudićemo se da stvorimo znatno bolje uslove kako bismo bili prepoznati na svetskom tržištu", kazao je gradonačelnik Nikola Dašić.

Ambasador je izrazio veliko zadovoljstvo prvom posetom gradu Kragujevcu za koji kaže da je izuzetno značajan u istoriji Srbije. 

"Imao sam veoma dobar sastanak sa novim gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem, razgovarali smo o ekonomskoj saradnji koju Austrija ima sa vašom zemljom i ovim delom Srbije. Austrija je drugi najveći investitor u Srbiji, sa više od 400 austrijskih kompanija koje posluju u Srbiji i obezbeđuju posao za oko 21.000 ljudi. Austrijski investitori su veoma zadovoljni uslovima koje imaju u vašoj zemlji, i verujem da će se taj trend nastaviti", istakao je ambasador Austrije Nikolaus Luteroti.

Ambasador Austrije u Srbiji Nikolaus Luteroti i predstavnici Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji, posetili su i Univerzitet u Kragujevcu, a potom i Centar za bioinženjering na Fakultetu inženjerskih nauka gde su se upoznali sa timom inovatora koji su osmislili i rade na izradi 3D štampanog medicinskog respiratora, rešenja koje će se dalje razvijati zahvaljujući finansijskoj podršci Ambasade Austrije u Srbiji.