InfoFoto: arhiva

BESPLATNE analize povodom Svetskog dana borbe protiv šećerne bolesti

Autor: Jovana Mladenović
15:45 | Sreda, 13 11 2019

Povodom Svetskog dana borbe protiv šećerne bolesti, koji se ove godine obeležava pod sloganom "Porodica i dijabetes", u prostorijama Tržice na Aerodromu građani će sutra od 9 do 11 sati moći besplatno da izmere nivo glikemije, visinu krvnog pritiska, indeks telesne mase i informišu se o zdravim stilovima života od stručnih lica.

Akciju sprovodi Institut za javno zdravlje Kragujevac sa partnerima.

Svetski dan borbe protiv dijabetesa obeležava se 14. novembra u više od 160 zemalja širom sveta. Svrstan je u kalendar javnog zdravlja na inicijativu Međunarodne dijabetološke federacije i Svetske zdravstvene organizacije i ima za cilj skretanje pažnje javnosti na dijabetes, koji predstavlja značajan javnozdravstveni problem. 

Šećerna bolest je najučestalija bolest žlezde sa unutrašnjim lučenjem. To je kompleksno oboljenje u čijoj osnovi se nalazi poremećaj metabolizma ugljenih hidrata, masti i belančevina i koje je najpoznatije po stalno povišenim vrednostima šećera u krvi.

Smatra se da više od 400 miliona ljudi širom sveta boluje od dijabetesa, a očekuje se da će taj broj do 2040. godine porasti do 600 miliona. 

U Srbiji od dijabetesa boluje oko 750.000 ljudi, a godišnje umre oko 3.000 ljudi, što nas svrstava u grupu evropskih zemalјa sa visokim stopama umiranja od ove bolesti.