InfoFoto: Printscreen/TV Prva

Brnabić: Kragujevački Fakultet medicinskih nauka u opticaju za otvaranje PCR laboratorije

Autor: Branko Vukašinović
16:45 | Sreda, 05 08 2020

Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu je jedan od devet lokacija u Srbiji u kojima bi trebalo da u narednom periodu budu otvorene nove PCR laboratorije za testiranje građana na Korona virus. To je najavila premijerka Srbije Ana Brnabić i dodala da će Radna grupa, koju je formirala Vlada, obići te lokacije, a potom i dati svoje preporuke Kriznom štabu o mogućnosti otvaranja PCR laboratorija.  

U okviru priprema za eventulani jesenji ili zimski talas Korona virusa, premijerka Srbije Ana Brnabić je izjavila da je Vlada formirala Radnu grupu od 33 osobe, koje će u naredna četiri dana širom Srbije obići 22 postojeće PCR laboratorije, kao i devet lokacija na kojima je moguće otvoriti nove.     

Potencijalne lokacije za otvaranje novih PCR laboratorija su Gradski zavoda za javno zdravlje Beograd, Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", zavodi za javno zdravlje u Šapcu, Užicu, Zaječaru, Kruševcu i Vranju, Fakuletet medicinskih nauka u Kragujevcu i Kosovska Mitrovica. 

Te lokacije nisu potvrđene, već treba da vidimo da li je moguće tu da obučimo ljude, kupimo opremu i napravimo laboratorije koje su u potpunosti bezbedne za ovu dijagnostiku. Radna grupa će u ponedeljak, 10. avgusta, uraditi analizu prikupljenih podataka i Krznom štabu preporučiti mere za podizanje kapaciteta postojećih i otvaranje novih PCR laboratorija”, izjavila je Brnabić. 

Zaključila je da Srbija nastavlja da podiže kapacitete za PCR testiranje, što je, kako kaže, ključ borbe protiv Korona virusa.  

Inače, ukoliko bude otvorena PCR laboratorija na ovdašnjem Fakultetu medicinskih nauka, Kragujevac će imati dve Kovid laboratorije, s obzirom na to da već jedna postoji i funkcioniše u okviru Instituta za javno zdravlje, koja će, kako je ranije najavljeno, znatno proširiti kapacitete testiranja u narednom periodu.