InfoFoto: InfoKG

Brnabić: Otvaranje Centara izvrsnosti na proleće (FOTO)

Autor: InfoKG
18:25 | Ponedeljak, 13 11 2023

Centri izvrsnosti sa Nacionalnom bankom matičnih ćelija biće otvoreni u aprilu ili maju. To je izjavila premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je danas obišla završne radova na tom objektu u Kragujevcu.  

Premijerka je rekla da gradnja Centra predugo traje i da je to prouzrokovalo mnoge frustracije u Vladi Srbije, ali da nikada nisu odustali od njega, piše Tanjug, prenose mediji.  

"Menjali smo dodatno projekte, kao projekat čistih soba, da bi to bilo sve završeno u skladu sa svim međunarodnim standardima. Ali nikada nismo želeli da odustanemo od tog projekta i verovali smo da je taj projekat izuzetno važan za dalji razvoj inovacija u Srbiji i u Kragujevcu, kao i da ga je univerzitet u Kragujevcu sa svojim profesorima i čitavim nastavnim kadrom i studentima zaslužio", poručila je premijerka.

Kako je rekla, u centru izvrsnosti će privremeno biti smešten i naučno-tehnološki park u Kragujevcu, čime Kragujevac postaje peti grad u Srbiji koji dobija naučno-tehnološki park, ali samo privremeno.

"Kragujevcu je potreban mnogo veći naučno-tehnološki park od onog u okviru centra izvrsnosti, koji ima samo 500 kvadratnih metara. Tako da mi već od prvog kvartala sledeće godine krećemo izgradnju inovacionog distrikta pored državnog data centra, kompletno finansiranog iz budžeta Srbije i već budžetirano za 2024. godinu", najavila je Brnabićeva.

Kako je rekla, inovacioni distrikt je jedan od najlepših projekata u Srbiji i urađen je od strane domaćih mladih arhitekata.

"Fenomenalni spoj nekog industrijskog nasleđa i nečeg novog i modernog. Mi ćemo tu imati veliki naučno-tehnološki park i dodatno razgovaramo sa Mind Grupom u tome da i u okviru Mind Grupe imamo još jedan naučno-tehnološki park, dakle dva naučno-tehnološka parka za Kragujevac, koji će se baviti različitim stvarima, ovaj u okviru Mind Grupe, nanotehnologijom, materijalima, savremenim materijalima, efikasnošću materijala i mašinstvom i o tome razgovaramo sa ljudima iz Mind Grupe", rekla je Brnabićeva.

Dodala je da očekuje da Kragujevac nastavi snažno onaj razvoj koji je pokrenut pre nekih sedam ili osam godina.

Kako je rekla, presrećna je što je državni data centar izgrađen u Kragujevcu i da veruje da je on bio vetar u leđa razvoju tog grada.

"Mi ćemo zahvaljujući tom data centru praktično dobiti čitav inovacioni distrikt, jer su nas tu požurili malo i ljudi iz američke kompanije Oracle koji iz državnog data centra u Kragujevcu daju svoje cloud usluge širom sveta. Žele da tu imaju jedan veći tim, pored data centra, tako da će Kragujevac biti dom za Oracle u Srbiji", rekla je premijerka.

Rekla je da se razgovara sa ljudima iz CERN-a da u Državnom data centru u Kragujevcu bude superkompjuter za obradu velikih podataka za CERN u Ženevi, čime bi Srbija bila samo jedna od šest zemalja to imaju.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić je istakao da je taj projekat od velikog značaja za grad.

Naglasio je da je Kragujevac regionalni centar i grad koji ima ozbiljnu budućnost.

"Univerzitet u kom se nalazimo je jedan od stubova Grada Kragujevca. On je i kroz istoriju grad činio većim i otvarao mu nova polja na kojima može da se širi", rekao je gradonačelnik.

Kako je naglasio, uz pomoć vizije premijerke Brnabić koju deli sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, uz sve moguće institucije koje smo do sada napravili, Kragujevac je grad koji može svojim univerzitetom da se ponosi.

"U Kragujevcu će nastaviti da žive mladi naučnici, koji će svoju karijeru naći ovde i neće imati potrebu da odu u svet", istakao je Dašić.

Univerzitet u Kragujevcu pored toga što je finansirao izgradnju stanova za mlade naučnike, finansijski učestvuje i u projektu izgradnje Centara izvrsnosti, a sve u cilju jačanja naučno-istraživačkog rada, rekao je rektor kragujevačkog Univerziteta profesor doktor Nenad Filipović.

"Zahvaljujući Centrima izvrsnosti koji se prostiru na preko 11 hiljada kvadrata, rešićemo mnoga pitanja. Pre svega smeštaj studenata, jer se očekuje da preko tri hiljade studenata ovde imaju nastavne aktivnosti. Imamo deo za istraživanja, laboratorije gde će biti Centri za matične ćelije, kao i biomedicinski inženjering. Ovo je veoma bitno za kragujevački Univerzitet jer očekujemo preko 300 istraživača koji će se ovde useliti. Takođe, preko 200 stanova je dodeljeno na konkursu mladim istraživačima, a očekujemo izgradnju još 200 stanova. Ovo je pored toga i važan deo za razvoj karijere mladih istraživača i za razvoj oblasti koje negujemo na Univerztetu u Kragujevcu", rekao je rektor Filipović i najavio da će u okviru Inovacionog distrikta biti dosta mogućnosti za školovanje mladih kadrova koji treba da se razvijaju u ovoj oblasti.

Centri izvrsnosti sa Nacionalnom bankom matičnih ćelija, u kojima će raditi mladi naučnici iz Srbije sastoje se od tri dela: bioinženjering, biomedicina i istraživanje matičnih ćelija. U novu naučnu ustanovu prvi će se useliti istraživači sa Fakulteta Medicinskih nauka, Fakulteta inženjerskih nauka i Instituta za informacione tehnologije Univerziteta u Kragujevcu.

Izvor: Tanjug, mediji

Galerija slika