InfoFoto: srbija.gov.rs

Brnabićeva sutra u Kragujevcu uručuje mladim naučnicima ključeve stanova

Autor: Branko Vukašinović
12:00 | Utorak, 26 03 2019

Premijerka Srbije, Ana Brnabić dodeliće sutra ključeve više od 80 stanova mladim naučnicima i istraživačima, a svečanoj ceremoniji će prisustvovati i predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Univerziteta u Kragujevcu i lokalne samouprave. Reč je o jednosobnim, jednoiposobnim i trosobnim stanovima koji se nalaze u naselju Stara radnička kolonija.

Stanovi mladim naučnicima i istraživačima prvobitno je trebalo da budu dodeljeni sredinom februara, pa je taj rok prolongiran za početak marta, a sada su sa Univerziteta u Kragujevcu najavili da će se to sutra konačno dogoditi. Razlog za pomeranje rokova je, kako na Univerzitetu kažu, zbog okončanja svih administrativnih procedura. 

Odlukom Upravnog odbora Fondacije za rešavanje stambenih potreba nastavnog, naučno-istraživačkog i umetničkog kadra Univerziteta u Kragujevcu prvobitno je trebalo da se dodeli 94 stana. Međutim, u periodu od objavljivanja liste do sada, desetak mladih istraživača i naučnika je odustalo, pa će sutra biti dodeljeni ključevi oko 80 stanova. 

Inače, na konkursu Univerziteta u Kragujevcu za dodelu je bilo opredeljeno 158 stanova. S obzirom na to da će, nakon ceremonije uručenja ključeva, ostati oko 70 stanova, sa kragujevačkog Univerziteta najavljuju da će novi konkurs za dodelu stanova mladim naučnicima i istraživačima raspisati u maju. 

Podsetimo, za mlade naučnike izgrađeno je ukupno 210 stanova, od kojih je 25 odsto za gostujuće profesore i istraživače, i nalaze se u ulici Laze Marinkovića, u naselju Stara radnička kolonija. Stanovi su površine od 35, 50 i 70 kvadrata, a zakupnine su znatno niže od tržišnih, uz mogućnost otkupa, na kredit, i do 40 godina. Cena zakupa na mesečnom nivou jednosobnog stana je 66,27 evra, jednoiposobog 94,67 evra, a trosobnog 132,54 evra.