InfoKG - 7 dana

InfoKG 7 dana: Brnabić, rektor, štrajk, Sara, Škoti, nova mehanizacija, “zlatni indeksi”, budžet…

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Nedelja, 16 12 2018

U Kragujevcu su nedelju za nama obeležili: Brnabić najavila da izgradnja Data centra kreće do juna 2019., za 158 stanova konkurisalo 95 mladih naučnika - dodela ključeva sredinom februara, otkazana sednica za izbor novog v.d. rektora, prodato 15 automobila na Šumadija sajmu, Unija sindikata prosvetnih radnika Kragujevca podržala štrajk, pronađena nestala Sara, Gete institut i grad proširuju saradnju, Škoti darivali kragujevačke mališane paketićima, “Šumadija” zanovila mehanizaciju sa 7 miliona, Fakultet inženjerskih nauka dodelio “zlatne indekse” i promovisao nove diplomce, zakazana 21. sednica Skupštine grada na kojoj će odbornici raspravljati o budžetu za 2019. godinu…

U Kragujevcu bi izgradnja najmodernijeg Data centra trebalo da počne do juna sledeće godine, najavila je premijerka Srbije Ana Brnabić i dodala da u našem gradu počinje svojevrsna tehnološka revolucija. Kako je ranije najavljeno, Data centar će biti smešten iza Centra za strna žita, na parceli površine četiri hektara, a Vlada Republike Srbije će finansirati njegovu izgrandju i opremanje sa oko 40 miliona evra. Opširnije ovde: Brnabić: U Kragujevcu počinje svojevrsna tehnološka revolucija, izgradnja DATA centra kreće do juna 2019. 

Na konkurs Univerziteta u Kragujevcu za davanje u zakup 158 stanova mladim naučnicima i istraživačima stiglo je 95 prijava, a nadležna komisija bi trebalo da za najkasnije 60 dana objavi rezultate, potvrđeno je portalu InfoKG na kragujevačkom Univerzitetu. Premijerka Ana Brnabić je najavila da će sredinom februara sledeće godine dodeliti prve ključeve stanova mladim naučnicima i istraživačima u Kragujevcu. Opšrinije ovde: Za 158 stanova konkurisalo 95 mladih naučnika, dodela ključeva sredinom februara.

Sednica Saveta Univerziteta u Kragujevcu, VIII po redu, koja je trebalo da bude održana u sredu i na njoj da se izabran novi vršilac dužnosti rektora - odložena je. Odluku o odlaganju sednice doneo je predsednik Saveta Univerziteta u Kragujevcu, prof dr Milan Kolarević. Razlog nije obrazložen, a novi termin naknadno će biti utvrđen. Opširnije ovde: Šta se to dešava na Univerzitetu: OTKAZANA sednica za izbor novog V.D. REKTORA.

Na 13. Sajmu automobila “Auto Expo”, koji je održan proteklog vikenda na kragujevačkom sajmištu, prodato je 15 automobila, a ovu trodnevnu manifestaciju posetilo je oko 5.000 ljudi, izjavili su za InfoKG na Šumadija sajmu. Dodaju da su i izlagači izuzetno zadovoljni promocijom i posetom, a da postsajamske efekte očekuju u narednom periodu. Opširnije ovde: Auto Expo 2018: Prodato 15 automobila na Šumadija sajmu, zabeleženo 5.000 posetilaca.

Svi članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije u Kragujevcu, kojih je 80, u ovdašnjim školama su u utorak držali časove od 30 minuta, bilo da je u samoj školi zvonilo na 30 ili na regularnih 45 minuta, rekla je za InfoKG Ljiljana Miletić, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Kragujevac. Deo kragujevačkih prosvetara priključio se kolegama koji su protestovali ispred Vlade Srbije. Opširnije ovde: Unija sindikata prosvetnih radnika Kragujevca podržala štrajk, časovi 30 minuta.

Nestala petnaestogodišnjakinja Sara Stefanović, za kojom se tragalo još od 9. oktobra, pronađena je nepovređena i predata majci. Opširnije ovde: PRONAĐENA nestala Sara (15): Majka sumnjala da je odbegla sa dečkom, policija škrta na rečima.

Saradnja grada Kragujevca i Gete instituta, na osnovu koje, između ostalog, 600 đaka Druge kragujevačke gimnazije uči nemački kao drugi jezik, biće podignuta na viši nivo, u skladu sa idejama koje će biti definisane i na osnovu Memorandum o saradnji koji će biti potpisan. Očekuje se, ne samo obogaćivanje kulturne scene grada, već i saradnjom sa ovdašnjim Univerzitetom. Opširnije ovde: GETE INSTITUT i grad proširuju saradnju, želja da bude obuhvaćen i Univerzitet.

Mališanima iz socijalno ugroženih porodica u Kragujevcu uručeno je ukupno 250 novogodišnjih paketića, koje su obezbedili humanitarna organizacija Blaythswood Care iz Škotske i Centar za socijalni rad “Solidarnost“. Pored dece iz porodica primalaca socijalne pomoći u Kragujevcu, paketići su uručeni i članovima Kluba mlad Škoti darivali kragujevačke mališane paketićima. Opširnije ovde: Škoti darivali kragujevačke mališane paketićima.

Javno komunalno preduzeće “Šumadija” zanovilo je mehanizaciju za Reciklažni centar i javnu higijenu, tačnije kupljeni su mini utovarivač i dva samohodna usisivača, čija je ukupna vrednost oko sedam miliona dinara, bez PDV-a. Nabavka mini utovarivača je finansirana kroz subvencije lokalne samouprave, a dva samohodna usisivača “Šumadija” je kupila od sopstvenih sredstava. Opširnije ovde: “Šumadija” zanovila mehanizaciju sa 7 miliona.

"Zlatni indeksi" i publikacije "Spomenica generacije 1968/69." uručeni su devetoj generaciji diplomaca nekadašnjeg Mašinskog fakulteta, danas FIN-a, u godini kada oni slave pola veka od upisa na studije mašinstva. Pored toga, na Fakultetu inženjerskih nauka kragujevačkog Univerziteta svečano je promovisano 235 diplomaca koji su master i osnovne akademske studije studije završili tokom 2017/2018. godine. Opširnije ovde: "Zlatni indeksi" za diplomce koji su pre pola veka upisali mašinstvo i FIN promovisao 235 diplomaca.

Redovna sednica Skupštine grada Kragujevca, 21. po redu, zakazana je za četvrtak, 20. decembar, od 9 sati. Najznačajnija tačka dnevnog reda biće odluka o budžetu grada za 2019. godinu, kojim su utvrđeni prihodi i rashodi u iznosu od oko 7,1 milijardu dinara. Opšrinije ovde: Zakazana 21. sednica SG: Odbornici raspravljaju o budžetu za 2019.

Ostale vesti iz rubrike Info pročitajte OVDE.