Info

Dodeljena 84 stana – Brnabić: Signal mladim naučnicima da ostanu u Srbiji (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
14:00 | Sreda, 27 03 2019

Mladim načunicima dodeljeni su ključevi 84 stana, od kojih je tri svečano uručila premijerka Srbije Ana Brnabić. Dodeljeno je 59 jednosobnih, 17 jednoiposobnih i osam trosobnih stanova, koji se nalaze u naselju Stara radnička kolonija.

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić posetila je danas Kragujevac kako bi prisustvovala ceremoniji uručenja ključeva stanova mladim naučnicima i istraživačima. Od ukupno 210 stanova za mlade naučnike i istraživače, čiju je izgradnju finansirala Vlada Republike Srbije, u naselju Stara radnička kolonija, danas su uručeni ključevi 84 stana. Premijerka Brnabić je svečano uručila ključeve od tri stana. 

Ovo je jedna važna komponenta, jer dajemo mladim načunicima signal da želimo da ostanu ovde, da rade i na najbolji način doprinesu daljem razvoju Srbije.Ovo apsolutno nije dovoljan singal da se mladi naučnici vraćaju ili ostaju u Srbiji, već je samo jedan element od svih ostalih stvari koje radimo. Na ovaj način dajmo osnovnu sigurnost mladim načunicima i njihovim porodicama i onima koji ih nemaju da počnu da ih stvaraju”, rekla je premijerka Ana Brnabić.  

Od ukupno 210 stanova, 25 odsto je namenjeno za gostujuće profesore i istraživače. Shodno tome, nakon današnje ceremonije uručenja ključeva, ostalo je oko 70 stanova, sa kragujevačkog Univerziteta su najavili da će novi konkurs za dodelu stanova mladim naučnicima i istraživačima raspisati u maju.  

Kada je reč o rentiraju stanova, uslovi su vrlo povoljni, odnosno 1,72 evra po kvadratu. Otkup tih stanova je moguć nakon pet godina, po ceni izgradnje. Imaćemo još neke povoljnije uslove, a to ćemo dogovriti sa Vladom Republike Srbije”, rekao je rektor Univerziteta u Kragujevcu, nenad Filipović. 

Posetu Kragujevcu, premijerka Ana Brnabić je iskoristila da poseti Osnovnu školu “21. oktobar” za koju je rekla da je jedan od 10 najboljih u Srbiji. Brnabićeva je prisustvovala času muzičkog i srpskog jezik.  

Zajedno sa ministrom Šarčevićem na svaka tri meseca imam sastanak sa 20 do 30 najboljih nastavnika, učitelja i profesora iz čitave Srbije. Tu sam upoznala dirketorku škole Danijelu Raletić i želela sam da posetim ovu školu, da time pokažem svoju zahvalnost i da joj odam priznanje za to što rade. Škola “21. oktobar” učestvuje u svim našim projektima, kao što su digitalni udžbenik i povezivanje škola”, kaže Brnabić.

Galerija slika