InfoFoto: kragujevac.rs

Češki srednjoškolci u poseti kragujevačkim vršnjacima

Autor: InfoKG
11:00 | Utorak, 02 10 2018

Učenici Srednje škole elektrotehnike i energetike iz Sokolnice iz Češke borave u Kragujevcu, kao gosti Prve tehničke škole u okviru tradicionalne đačke razmene. Gosti iz Češke boraviće u Kragujevcu do 7. oktobra. Pored praktične nastave u Prvoj tehničkoj školi i razmene znanja i iskustava učenika i profesora u oblasti struke, predviđen je i obilazak kulturno-istorijske znamenitosti Kragujevca, Beograda i Topole.  

Siguran sam da će saradnja i prijatelјstvo između naših škola trajati jer su nam pre svega kulture veoma slične. Radujemo se svakom novom susretu jer naši đaci imaju mnogo toga da vide, ali i da nauče”, rekao je profesor u Srednjoj školi elektrotehnike i energetike, Zdenek Hradil. 

Povodom posete čeških srednjoškolaca Kragujevcu u Skupštini grada je organizovan prijem za predstavnike Prve tehničke škole i njihove goste iz Brna.  

Grad Kragujevac mnogo ulaže u međunarodnu saradnju, naročito u oblasti obrazovanja. Pored tradicionalne saradnje sa rumunskim Piteštijem i francuskim Sirenom, od prošle godine pokrenuta je i saradnja sa obrazovnim institucijama Moskve, a u toku su i pregovori sa školama iz Sankt Peterburga. Takođe, podržavamo i sve bilateralne saradnje koje pojedine škole ostvaruju u direktnim kontaktima, kao što je Prva tehnička škola ostvarila sa školom iz Češke. Kontakti dve stručne škole, gde je prisutna i razmena učenika, doprinose bolјem razvoju obrazovanja i kod nas i u Češkoj”, rekao je član Gradskog veća za obrazovanje, Nedelјko Manojlović. 

Prva tehnička škola i Srednja škola elektrotehnike i energetike iz Sokolnice sarađuju već 14 godina. Ove dve škole su zajedno učestvovale na projektu “Energija bez granica“, a tom prilikom opremlјen je energetski kabinet Prve tehničke škole. Saradnja je od 2007. godine proširena kroz projekat “Studije bez granica“ zahvalјujući kome je učenicima kragujevačke škole pružena mogućnost nastavka školovanja u Češkoj.