InfoFoto: kragujevac.rs

Učenici iz Češke gosti Prve tehničke škole

Autor: Branko Vukašinović
14:00 | Sreda, 18 09 2019

U okviru tradicionalne razmene đaka, učenici Srednje škole elektrotehnike i energetike iz Sokolnice iz Češke borave u Kragujevcu, kao gosti Prve tehničke škole. Učenici iz Češke će, pored praktične nastave i razmene znanja u Prvoj tehničkoj školi, obići kulturno-istorijskih znamenitosti Kragujevca i Beograda.

Siguran sam da će saradnja i prijateljstvo između naših škola trajati jer su nam pre svega kulture veoma slične. Radujemo se svakom novom susretu jer naši đaci imaju mnogo toga da vide i da nauče, ali i da se upoznaju sa kulturom i tradicijom Srbije”, rekao je profesor u Srednjoj školi elektrotehnike i energetike, Jirži Šefček. 

Za učenike Srednje škole elektrotehnike i energetike iz Sokolnice i predstavnike Prve tehničke škole priređen je prijem u Skupštini grada. 

Grad Kragujevac podržava i sve bilateralne saradnje koje pojedine škole ostvaruju u direktnim kontaktima, kao što je Prva tehnička škola ostvarila sa školom iz Češke. Ovo je od izuzetnog značaja pre svega za oblast kojom se škole bave, a to je elektrotehnika i elektronika. Kontakti dve stručne škole, gde je prisutna i razmena učenika, doprinose boljem razvoju obrazovanja i kod nas i u Češkoj”, rekao je član Gradskog veća za obrazovanje, Nedeljko Manojlović.

Podsetimo, međunarodna saradnja Prve tehničke škole iz Kragujevca i Srednje škole elektrotehnike i energetike iz Sokolnice, predgrađa grada Brno Južnomoravske regije Češke republike, traje već 15 godina. Dve škole su zajedno učestvovale na projektu “Energija bez granica“, a tom prilikom opremljen je energetski kabinet Prve tehničke škole.