InfoFoto: Arhiva - Printscreen/RTK

Direktor IZJZ Dragan Vasiljević o TESTIRANJU na COVID-19 u Kragujevcu

Autor: Branko Vukašinović
12:00 | Utorak, 14 07 2020

Institut za javno zdravlje Kragujevac nikada nije prestajao sa testiranjem i do sada je u svojoj laboratoriji “Kraguj” uradio oko 3.000 PCR analiza na Korona virus, rekao je direktor ove ustanove Dragan Vasiljević. Dodao je i da je u toku servisiranje aparata, pa Institut trenutno vrši uzorkovanje, a briseve prosleđuje u Beograd. Vasiljević je najavio i da će kragujevački Institut uskoro dobiti novu opremu, pa će znatno brže i više uzoraka moći da se analizira. 

Direktor Institut za javno zdravlje Kragujevac, Dragan Vasiljević obratio se javnosti sa ciljem da objasni sve oko testiranja na Korona virus u ovoj ustanovi. Naglasivši da Institut nikada nije prestajao sa testiranjem.

Institut, pored ostalih aktivnosti vezanih za zdravlje ljudi, radi non stop testiranje, koje se sastoji od uzorkovanja i rada u laboratoriji. U početku smo radili samo uzorkovanje i uzorke transportovali u laboratorije u Beogradu. Кasnije smo pored uzorkovanja počeli da radimo i analiziranje u laboratoriji Instituta. Institut je do sada u svojoj laboratoriji "Кraguj" uradio oko 3.000 PCR analiza na korona virus. Istom opremom je pre analiza na korona virus, radio i veliki broj drugih uzoraka i analiza, vezanih za delatnost Instituta. Pošto se u Institutu ručno radi priprema uzoraka, posle određenog broja analiza, morate da radite servis aparata. Institut je blagovremeno pokrenuo redovno servisiranje, a u međuvremenu i dalje vršimo uzorkovanje i prosleđujemo briseve u laboratorije u Batajnici i Vatreno oko”, rekao je Vasiljević.

Najavio je da će Institut za javno zdravlje uskoro dobiti novu opremu, čime će se povećati brzina i broj analiziranih uzoraka. 

Uskoro bi trebalo da nam stigne aparat za automatsku robotizovanu ekstrakciju uzoraka, što će nam omogućiti mnogo lakši rad i obradu većeg broja uzoraka. Očekujemo da nam stigne i još jedan PCR aparat, što će u mnogome popraviti performanse laboratorije. Ovim ćemo, uz već postojeći aparat koji će uskoro biti servisiran, moći punom parom da nastavimo dalje analize u laboratoriji. Do tada uzorkujemo i šaljemo u Beograd. Veoma se radujemo novoj opremi kojom ćemo poboljšati performanse laboratorije i značajno doprineti analiziranju uzoraka kako po broju uzoraka tako i po brzini rada”, kaže Vasiljević.

Naglašava i da Institut ima sasvim dovoljno podloga i briseva, od 300 do 370 na dnevnom nivou, što je, kako kaže, sasvim dovoljno za naš okrug. Dodaje i da po potrebi, mogu da dobiju i veći broj podloga i briseva ako se ukaže potreba za još većim testiranjem.