Info

Dr Vasilije Antić: Delta soj se brže širi i zarazniji je od ostalih, obolevaju čitave porodice

Autor: InfoKG
10:00 | Utorak, 14 09 2021

Prema informacijama koje ima i koje potvrđuju njegove kolege iz kovid bolnice novi, delta soj korona virusa koji je stigao iz Indije u Evropu, brže se širi jer je zarazniji je od ostalih sa kojima su se do sada suočavali zdravstveni radnici na ovim prostorima, tvrdi doktor Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja Kragujevac.

– Za novi soj virusa je karakteristično i to što obolevaju čitave porodice što ranije nije bio slučaj. U ovom talasu pandemije vakcine ne sprečavaju potpuno zaražavanje, već samo obavezno nošenje maski, propisana distanca i stalno pranje ruku i njihova dezinfekcija, ističe doktor Antić u razgovoru za list Danas, dodajući da među novoobolelim kojih je sve više u Kragujevcu i Šumadiji ima i onih koji su i preležali kovid i vakcinisali se.

Bez obzira na to on apeluje da se ljudi vakcinišu jer vakcinisani i ako dobiju kovid onda je to mnogo blaži oblik.

– Po podacima iz UKC Kragujevac vidimo da kod pacijenata koji imaju zapaljenje pluća na kovid odeljenjima njih 90 posto nije vakcinisano. Kod onih hospitalizovanih u respiratornim centrima, pacijentima na respiratorima taj postotak je veći 95 procenata, kaže Antić, po kome je ovo iskustvo potvrđeno ne samo u drugim kovid centrima kod nas već i u svetu.

Zbog toga on apeluje na Kragujevčane da se vakcinišu i pridržavaju epidemioloških mera pošto je broj novih kovid pacijenata samo na teritoriji grada dnevno od 240 do preko 300 obolelih i na taj način pomognu da se rastereti broj hospitalizovanih jer je mesta na kovid klinikama sve manje.

Izvor: DANAS