InfoFoto: kragujevac.rs - Arhiva

Evo kada se očekuje da počne rekonstrukcija Trga vojvode Radomira Putnika

Autor: InfoKG
14:00 | Petak, 01 07 2022

Rekonstrukcija Trga vojvode Radomira Putnika trebalo bi da počne krajem jula ili početkom avgusta, izjavio je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić. 

U toku je tender za izbor izvođača radova, koji će uskoro biti završen i nakon toga ako ne bude problema počinje rekonstrukcija trga”, rekao je za RTS Dašić.

Gradski čelnici smatraju da će Kragujevac na taj način dobiti ozbiljnu centralnu pešačku zonu i dodaju da je vrednost ovog projekta oko 300 miliona dinara.

Ukidanjem saobraćaja ispred zgrade suda i transformacijom parking mesta, ovaj trg nadovezaće se na postojeću pešačku zonu, na prostoru ispred Zlatne ruže i Perona, tako da će ovo u budćnosti postati veliko šetalište. Kragujevac će dobiti centar kakav kao veliki grad zaslužuje da ima”, rekao je u martu gradonačelnik Nikola Dašić i najavio da će na tom prostoru biti podignut spomenik knjazu Milošu. 

Grad Kragujevac kao prestonica moderne Srbije ima obavezu da se na taj način oduži ne samo knjazu, nego i njegovim saradnicima među kojima Joakimu Vujiću, Šlezingeru i Vuku Karadžiću, koji su zajedno sa Milošem učestvovali u stvaranju moderne srpske države. Rekonstrukcija Trga ispred suda je upravo prvi korak u tom pravcu, da Kragujevac u regionu bude grad sa najlepšim centrom i šetalištem”, kazao je krajem marta Dašić.

Što se tiče zgrade suda, ona je još uvek u vlasništvu Republike Srbije odnosno Ministarstva pravde. U toku je postupak prebacivanja imovine sa Republike na Grad i kada se to okonča, grad Kragujevac će, kako je ranije rekao Dašić, moći da preduzima neke mere, kao što je sanacija tog objekta. 

Otežavajuća okolnost je što se zgrada suda nalazi pod najvišim stepenom zaštite i nemoguće je bilo šta menjati u objektu. Prve ideje su bile da to bude muzej ili galerija. Međutim, zbog malih kancelarija, za to nema dovoljno prostora. Teško je doneti odluku, ali nigde ne žurimo i naći ćemo naprigodniju moguću namenu”, poručio je u martu gradonačelnik Dašić.