InfoFoto: Print Screen - okosokolovo.com

Scan Car: U toku javna nabavka za kupovinu vozila, evo kada će kragujevačka varijanta "Oka sokolovog" početi sa radom

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Četvrtak, 06 07 2023

U toku je javna nabavka za kupovinu putničkih vozila koja će biti deo sistema za kontrolu i naplatu parkiranja putem mobilnog video nadzora "Scan Car", kragujevačke verzije "Oka sokolovog". Vrednost javne nabavke je 10,5 miliona dinara bez PDV-a, a krajnji rok za podnošenje prijava je 12. jul.

Grad Kragujevac subvencioniše sistem za kontrolu parkiranja putem mobilnog video nadzora "Scan car" sa 19 miliona dinara za nabavku automobila, opreme i PDA uređaja za rad kontrolora i to:
- 10.500.000 dinara za vozila
- 5.500.000 dinara za opremu
- 3.000.000 dinara za PDA uređaje.

Iz JKP Šumadija za InfoKG kažu da je reč o vozilu "sa određenim karakteristikama, a marka vozila će se znati po okončanju postupka javne nabavke".

- Imajući u vidu obim poslova i procedure, očekujemo da sistem bude implementiran i pušten u rad u punom kapacitetu do 01. juna 2024. godine, u skladu sa Odlukom Skupštine grada. Potrebno je izraditi obimnu i kompleksnu dokumentaciju. U svrhu automatizacije, potrebno je da sistem poseduje precizan prostorni model saobraćajne infrastrukture, uključujući javne parking zone sa tačnim geografskim pozicijama. Potrebno je sprovesti postupak nabavke opreme, softvera, integrisati ceo sistem, izvršiti testiranje i sprovesti obuku zaposlenih, navode iz preduzeća na naše pitanje kada će početi ovaj vid kontrole parkiranja.

Podsetimo, naš portal već se u više navrata bavio ovom temom, a prema ranijim obećanjima iz JKP Šumadija, zaposleni koji sada kontrolišu parkiranje neće ostati bez posla:

- Plan je da jedan broj zaposlenih ostane na poslovima kontrolora naplate parkiranja, a ostali da budu raspoređeni na druge poslove, pretežno vezane za  angažovanja koje zahteva ovaj sistem, rekli su iz preduzeća krajem marta ove godine.