InfoFoto: Arhiva

Francuski ortoped operisao četvoro dece sa teškim deformitetima kičme u UKC Kragujevac

Autor: Branko Vukašinović
19:00 | Četvrtak, 25 11 2021

Jedan od vodećih stručnjaka u pedijatrijskoj hirurgiji kičmenog stuba, prof. dr Petre Neagoe iz Francuske operisao je četvoro dece sa teškim deformitetima kičme, uzrasta od 12 do 16 godina iz Niša, Beograda, Vršca i Zrenjanina u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac. Na ovaj način saradnja sa čuvenim evropskim ortopedskim hirurzima je nastavljena, a njen plod je prenošenje znanja domaćim lekarima, tako da pacijenti iz Srbije ne moraju u inostranstvo na lečenje. 

Najčuveniji evropski ortopedski hirurzi iz Šapnije i Francuske, zajedno sa srpskim kolegama u kragujevačkom Univerzitetskom kliničkom centru, uspešno su u proteklih pet godina operisali 73 dece i mladih sa teškim deformitetima kičme. Francuski profesor Peter Neagoe, doajen spinalne hirurgije u protekla dva dana operisao je četvoro dece, uzrasta od 12 do 16 godina, iz Niša, Beograda, Vršca i Zrenjanina u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac. U svim operacijama, prof. dr Neagoeu, asistirali su lekari ortopedi dr Srđan Vlajović i dr Ivan Stojadinović iz ove zdravstvene ustanove.

Ta deca postaju funkcionalno sposobnija za život, pre svega izlaze iz životne opasnosti. Vraćaju se normalne funkcije, disanja, ishrane, staranja o sebi, jačaju se mentalni i intelektualni kapaciteti. Postaju sposobni da se staraju o sebi, da se isprave, da promene kvalitet života”, rekao je direktor Dečije spinalne hirurgije Univerzitetskog kliničkog centra Monpelje, u Francuskoj, prof. dr Peter Neagoe. 

Pacijenti iz Srbije ne moraju da idu u inostranstvo, gde takve operacije koštaju nekoliko stotina hiljada evra. Kod nas su deset puta jeftinije, s tim da su za sve pacijente iz Srbije potpuno besplatne. 

Do sada je Republički fond za zdravstveno osiguranje uštedeo 14 miliona evra, konkretno samo u Kragujevcu, a mnogo više širom Srbije. Najvažnije je da smo postigli to da nema stresa za te porodice, da nema problema za tu decu, da ne moraju da putuju po belom svetu da se snalaze”, izjavio je dr Bratislav Čeperković iz kompanije MCT. 

Projekti razvoja spinalne hirurgije, posebno kod dece, u Srbiji su daleko ispred ostalih zemalja u Jugoistočnoj Evropi. Zahvaljujući saradnji sa evropskim stručnjacima srpski lekari su stekli vrhunsko znanje iz ove oblasti. U planu je razvoj robotske hirurgije u Kragujevcu. 

Možete misliti šta znači robot u operacionoj sali u Srbiji. To je značajno, ne samo za našu zemlju, nego i region, jedan takav pomak, o kom smo pre nekoliko godina mogli samo da sanjamo”, kazao je v.d. direktora Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac, prof. dr Slobodan Milisavljević. 

Iz kragujevačkog Kliničkog centra najavljuju nastavak saradnje sa evropskim stručnjacima iz oblasti spinalne hirurgije, koji bi u ovo zdravstvenu ustanovu trebalo ponovo da dođu krajem ove ili početkom sledeće godine.