Najnovije svetske metode ortopedske hirurgije u Kliničkom centru, španski i francuski hirurzi usavršavaju kragujevačke kolege

Utorak, 03 Mart 2020 10:00Autor: InfoKGIzvor: RTKFoto: RTK

Uvođenjem nove tehnologije u oblasti ortopedske hirurgije u Kliničkom centru Kragujevac, a i u Srbiji, na Klinici za ortopediju i traumatologiju urađene su dve operacije kod pacijenata sa najtežim deformitetom kičme.

Reč je o operaciji po novoj metodi koju je patetirao ugledni svetski ortoped, dr Lofti Miladi sa ortopedske klinike “Pariz“ u Francuskoj.

Dva ortopeda iz kragujevačkog Kliničkog centra – dr Srđan Vlajović i dr Ivan Stojanović zajedno sa vrhunskim hirurzima – ortopedom iz Francuske, dr Loftom Miladi i prof. dr Norbertom Ventura iz Španije izveli su dve operacije kod pacijenata sa najtežim deformitetom kičme.

Novim zahvatima, kragujevački ortopedi usavrašavaju tehnike u oblasti spinalne hirurgije, koje su, pored brzine oporavka, značajne i jer pacijent gubi manje krvi, što smanjuje mogućnost infekcija.

Tokom četvorogodišnje saradnje, obavljeno je više od 60 operacija. Pacijenti su, uglavnom, mališani kod kojih priprema za operaciju traje nekoliko meseci.

Prema rečima direktora Kliničkog centra Kragujevac, Predraga Sazdanovića, zahvaljujući ovim operacijama, Republički fond zdravstvenog osiguranja uštedeo je mnogo, jer za jednu ovakvu operaciju u inostranstvu, pacijent treba da izdvoji od 150 do 250 hiljada evra.

Cilj je da se u Kragujevcu formira Nacionalni centar za ortopediju kičme kod dece za celu Srbiju.

Izvor/Foto: RTK

Najnovije vesti iz ove kategorije

f