InfoFoto: Ilustracija

Građani besni: Apeluje se da platimo porez, a nisu nam stigla rešenja

Autor: Branko Vukašinović
14:00 | Petak, 14 08 2020

Pojedini građani Kragujevca su besni što nadležni putem medija apeluju na njih da plate treći kvartal poreza na imovinu, za koji rok ističe danas, a nisu im još uvek dostavljena rešenja sa utvrđenom visinom poreza za tekuću godinu. Iz Sekretarijata za javne prihode kragujevačke Gradske uprave poručuju da su građani u obavezi da plate porez i to na osnovu prethodnog rešenja, dok ne stigne novo, koje će im uskoro biti dostavljeno putem Pošte. 

Rok za plaćanje trećeg kvartala poreza na imovinu za tekuću godinu ističe danas, a pre nekoliko dana su iz Gradske uprave za javne prihode i inspekcijske poslove grada Kragujevca apelovali na građane da na vreme izmire svoje obaveze. Međutim, pojedini građani su kontaktirali portal InfoKG tvrdeći da im nisu dostavljena rešenja sa utvrđenom visinom poreza za tekuću godinu i besni su što se apeluje na njih da plate porez. 

Iz Sekretarijata za javne prihode kragujevačke Gradske uprave potvrdili su za InfoKG da rešenja sa utvrđenom visinom poreza na imovinu za tekuću godinu nisu dostavljena građanima. Shodno tome, naglašavaju da građani porez treba da plate na osnovu prethodnog rešenja, dok ne stigne novo. 

Građani su dužni da porez na imovinu plate u zakonskom roku po starom rešenju, dok ne dobiju novo za tekuću godinu, što je i naznačeno na tom dokumentu. U Srbiji se od početka ove godine obrada i distribucija rešenja radi na potpuno identičan način. To znači da se sva rešenja štampaju u Beogradu i distribuiraju Poštom. Shodno situaciji sa Korona virusa, zbog koje pojedine državne firme rade redukovano, s tim poslom se kasni. Poreska rešenja za Kragujevac trebalo bi uskoro da budu distribuirana i građani će ih dobiti Poštom”, izjavila je za InfoKG sekretar Sekretarijata za javne prihode u kragujevačkoj Gradskoj upravi, Svetlana Vujinović.

Dodaje i da su pojedini građani dobili poreska rešenja za tekuću godinu i to elektronskim putem, a to su oni obveznici koji imaju elektronsko sanduče na ePortalu, a njih je nešto manje od 1.400 i oni plaćaju porez na uobičajeni način. 

Iz Sekretarijata za javne prihode u kragujevačkoj Gradskoj upravi apelovali su na građane da budu strpljivi i imaju razumevanja zbog novonastale situacije sa Korona virusom zbog koje se kasni sa distribucijom rešenja.  

Za potrebne informacije, obveznici se mogu obratiti Sekretarijatu za javne prihode , svakog radnog dana, od 8 do 15 časova, pozivom na brojeve telefona 034/356-391, 356-392 i 356-394  ili putem e-mail adrese poresko@kg.org.rs.