InfoFoto: Jovan Živanović/gtokg.org.rs

GTO vas poziva na pešačku vodičku turu posvećenu Staroj i Novoj crkvi

Autor: InfoKG
09:30 | Petak, 06 09 2019

U godini jubileja, 800 godina autokefalnosti srpske pravoslavne crkve, Gradska turistička organizacija Kragujevac organizovaće sutra besplatnu pešačku vodičku turu posvećenu Staroj i Novoj crkvi. Polazak zainteresovanih Kragujevčana i gostiju grada je u 11 sati sa Trga kod krsta.

Iz Gradske turističke organizacije Kragujevac poručuju da će učesnici ture uz priču turističkog vodiča saznati brojne zanimlјive činjenice o znamenitostima istorijskog jezgra grada sa akcentom na Staru i Novu crkvu.

Spomenički kompleks Stare crkve i porte predstavlјa istorijski temelј moderne Srbije.Osim što je služila kao mitropolitska, katedralna crkva i dvorska kapela, Stara crkva je bila i saborno mesto cele Srbije tokom 19. veka.U njenoj porti, u kojoj su održavane narodne skupštine, doneti su ili prihvaćeni prvi srpski ustavi (Sretenjski, Turski i Namesnički) i izglasane brojne odluke vezane za razvoj moderne države Srbije. U porti je 1859. godine izgrađena zgrada Srpske skupštine u kojoj su 1878. godine pročitane odluke Berlinskog kongresa kojima je Srbija, posle viševekovne  osmanlijske vladavine postala međunarodno priznata nezavisna država.

Saborna crkva Uspenja Presvete Bogorodice (Nova crkva) jedna je od najlepših sakralnih objekata građevina iz druge polovine 19.veka u Srbiji. Delo je kragujuevačkog arhitekte Andreje Andrejevića u vizantijsko-romaničkom stilu sa primesama renesanse i drugih stilova. Enterijer crkve je bogato ukrašen.Sa leve i desne strane od oltara su imena Kragujevčana stradalih u borbama za oslobođenje zemlјe. Učesnici ture moći će, takođe da čuju priču o zvoniku, zadužbini iz 1928. godine.

Sve informacije zainteresovani građani i gosti Kragujevca mogu dobiti u Turističkom informativnom centru, na platou Robne kuće, radnim danima od 8 do 20 časova ili pozivom na broj telefona 034/335-302. 

Izvor: Gradska turistička organizacija Kragujevac