InfoKG - 7 dana

InfoKG 7 dana: FILUM, “pauk”, mrak, kamere, rektor, ambasador, požar, većnik…

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Nedelja, 18 03 2018

U Kragujevcu su nedelju za nama obeležili: FILUM-u zgrade Doma vojske i Fakulteta medicinskih nauka, “Pauk” se seli iz Stanova, zbog havarije na trafostanici deo grada bio u mraku, “Magneti Marelli” postaje deo “Fiat-a” - veće plate radnicima, uskoro kamere na 30 lokacija u gradu, Skupštinski odbor traži od Šarčevića da smeni Arsenijevića, upravnik pogona podneo ostavku - alatničari “Zastava oružja” počeli da rade, potrošači se sve više žale na obuću, mobilne telefone i polovne automobile, naš grad jedan od najzagađenijih gradova Srbije, ambasador Francuske: "Trigano" bi mogao da se razvija i na nekom drugom mestu, stradao muškarac u požaru na Bubnju, Gradsko veće dobija člana za informacione tehnologije, eUpravu i smart city - ukida se resor za finansije, Kragujevčane oduševili eksperimenti u Prvoj gimnaziji…

Nastava na Filološko-umetničkom fakultetu ubuduće bi mogla da se odvija na dve, umesto na dosadašnjih osam lokacija, odnosno u Domu vojske i Fakultetu medicinskih nauka. Opširnije ovde: FILUM-u zgrade Doma vojske i Fakulteta medicinskih nauka.

“Depo” za smeštaj vozila koje je uklonio “pauk” biće premešten od sutra iz ulice Kraljevačkog bataljona u Stanovu na novu lokaciju u Lepenički bulevar, iza nekadašnjeg “Zastavinog servisa”. Opširnije ovde: “Pauk” se seli iz Stanova: Evo gde je nova lokacija za preuzimanje vozila.

Zbog kvara na trafostanici kod Čehoslovačkog groblja dobar deo Kragujevca je bio u mraku. Struja je na oko sat vremena nestala u Erdogliji, Koloniji, Bagremaru, Stanovu, Velikom Polju, Kozujevu, kao i delovima Šumarica i Malih Pčelica, poručuju iz kragujevačke Elektrodistribucije. Opširnije ovde: Zbog HAVARIJE na trafostanici deo Kragujevca bio u MRAKU.

Grupacija FCA zvanično će 1. maja preuzeti jednu od tri fabrike “Magneti Marelli” u Kragujevcu, tačnije onu koja proizvodi prednje i zadnje branike za „Fiat 500L“, i zvaće se “Fiat plastik”, piše Danas. Opširnije ovde: “Magneti Marelli” postaje deo “Fiat-a”, veće plate radnicima.

Na 30 lokacija u gradu trebalo bi da budu postavljene kamere za nadzor u okviru projekta "Kragujevac - bezbedan grad". One će se naći na autobuskim stajalištima, trotoarima, parkinzima i raskrsnicama, kako bi se omogućilo unapređenje sistema javnog gradskog i prigradskog prevoza. Opširnije ovde: Uskoro KAMERE na 30 lokacija u gradu: Pod video nadzorom stajališta, raskrsnice, parkinzi

Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Skupštine Srbije traži od resornog ministra Mladena Šarčevića da, u skladu sa zakonom, preduzme potrebne mere za smenu rektora kragujevačkog Univerzitetu Nebojše Arsenijevića. O ovom i ostalim dešavanjima vezanim za Univerzitet u Kragujevcu ovde: Kolegijum upozorava na URUŠAVANJE visokog školstva u Srbiji: Meta medijskog linča je sam UNIVERZITET, a ne REKTORSkupštinski odbor traži od Šarčevića da smeni Arsenijevića i Zdravković: "Rektor nije u sukobu sa profesorima, nego sa zakonom; moralni razlozi za ostavku".

Radnici Alatnice fabrike “Zastava oružje”, posle dvodnevne obustave rada, počeli su da rade, nakon što je upravnik ovog pogona Jezdimir Lović podneo ostavku na tu funkciju, saopšteno je iz Sindikalne organizacije kragujevačke namenske. Opširnije ovde: Upravnik pogona podneo ostavku, alatničari “Zastava oružja” počeli da rade.

Organizaciji potrošača Kragujevac tokom prva dva meseca ove godine za pomoć se obratilo gotovo 200 Kragujevčana, a najviše žalbi je bilo na obuću, mobilne telefone, tehniku, kao i na telekomunikacione i usluge opšteg ekonomskog interesa. Opširnije ovde: Svetski dan prava potrošača: Kragujevčani se sve više žale na obuću, mobilne telefone i polovne automobile.

Kragujevac je jedan od gradova Srbije upisan velikim slovima na crnoj mapi najzagađenijih područja u našoj zemlji. Opširnije ovde: Crna mapa, Kragujevac velikim slovima: Jedan od NAJZAGAĐENIJIH gradova Srbije

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni, u sklopu obeležavanja meseca Frankofonije, poseti je Kragujevac gde se sastao sa čelnicima grada i razgovarao o saradnji naše dve zemlje na svim nivoima, s naglaskom na odnose uspostavljene sa našim gradom. Opširnije ovde: Mondoloni u poseti Kragujevcu: "Trigano" bi mogao da se razvija i na nekom drugom mestu i Mondoloni "samo napomenuo" da je pre 15 dana pisao Vulinu o problemu kompanije “Trigano”.

Muškarac D. S. (69) stradao je u požaru koji se dogodio u stambenoj zgradi u naselju Bubanj. Od posledica udisanja dima jedno dete i mlađi muškarac prevezeni su u Klinički centar. Opširnije ovde: Stradao muškarac u požaru na Bubnju.

Kragujevačko Gradsko veće dobiće novog člana zaduženog za informacione tehnologije, eUpravu i smart city, a reč je o Danilu Saviću, dok će resor za finansije biti ukinut, nezvanično saznaje InfoKG. Opširnije ovde: Gradsko veće dobija člana za informacione tehnologije, eUpravu i smart city, ukida se resor za finansije.

Festival nauke “Daj(t)e se na znanje”, šesti po redu, čija je tema bila “Čovek modernog doba”, održan je u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. Eksperimenti, koje je prikazalo više od 200 učenika i studenata, oduševili su veliki broj Kragujevčana, koji su posetili ovu manifestaciju. Opširnije ovde: Kragujevčane oduševili eksperimenti u Prvoj gimnaziji.

Ostale vesti iz rubrike Info pročitajte OVDE.