InfoKG - 7 dana

InfoKG 7 dana: Naučnici, narkotici, Ždraljica, Filipović, prevoznici, burna sednica SG…

Autor: Branko Vukašinović
10:00 | Nedelja, 01 07 2018

U Kragujevcu su nedelju za nama obeležili: Kragujevački i kineski naučnici ispituju srpske biljke u cilju pronalaženja novih lekova, protest bivših radnika “Zastave automobila”, “Kurir” objavio da se u našem gradu na narkotike dnevno potroši oko 30.000 evra, radovi i krađa u Radovanjskoj ulici, za upis na fakultete ovdašnjeg Univerziteta prijavljeno 3.450 kandidata, “Zastava oružje” gradi novi proizvodni pogon od 2 miliona evra, konstituisan novi Savet Univerziteta u Kragujevcu - Filipović izabran za v.d. rektora, "Vulović transport“ i „Ariva-Litas“ naredne tri godine u javnom gradskom prevozu, isporučeno prvo neborbeno vozilo, burna sednica SG…

Projekat kragujevačkog Univerziteta “Biološki efekti estrakata i molekula izolovanih iz biljaka sa teritorije Balkana“ biće realizovan u naredne tri godine. Na njemu će zajedno raditi kragujevački i kineski naučnici, koji će ispitivati biljke sa ovog podneblja, kako bi utvrdili da li se one mogu i na koji način koristiti u lečenju bolesti. Realizaciju projekta finansiraju Republika Srbija i Narodna Republika Kina. Opširnije ovde: Kragujevački i kineski naučnici ispituju srpske biljke u cilju pronalaženja novih lekova.

Bivši radnici fabrike “Zastava kamioni”, koji su se opredelili za dobrovolјni odlazak iz firme uz odgovorajući socijalni program, protestovali su na Trgu topolivaca. Oni traže isplatu zaostalih potraživanja, tačnije dugovanja prema PIO fondu, zaostale neisplaćene zarade i jubilarne nagrade. Najavili su da će se ponovo okupiti 2. jula. Opširnije ovde: Bivši radnici “Zastava kamiona” protestovali na Trgu topolivaca.

Na područuju koje pokriva Policijska uprava Kragujevac ima oko 8.000 zavisnika od narkotika, a svakog dana na drogu se potroši oko 30.000 evra, što je na godišnjem nivou više od 10 miliona evra, piše Kurir. Opširnije ovde: U Kragujevcu se dnevno na narkotike potroši 30.000 evra.

Radnici JKP “Šumadija Kragujevac” započeli su rekonstrukciju Radovanjske ulice u Ždraljici. Na taj način, uspela je osmogodišnja borba meštana ovog dela grada, kada im je ulica raskopana zbog rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže. Međutim, u noći između 21. i 22. juna obijene su mašine Javno-komunalnog preduzeća “Šumadija Kragujevac”, saznaje InfoKG. Opširnije ovde: Uspela osmogodišnja borba meštana Ždraljice: Startovala rekonstrukcija Radovanjske ulice i HAOS U ŽDRALJICI: Lopovi pokušali da opstruišu radove u Radovanjskoj ulici, obili mašine i ukrali akumulatore i naftu.

Na 12 fakulteta kragujevačkog Univerziteta za polaganje prijemnog ispita za upis u prvu godinu osnovnih, integrisanih i strukovnih studija prijavilo se 3.450 kandidata, što je za oko 300 manje od ukupnog broja slobodnih mesta. Najveće interesovanje budućih brucoša vlada za Fakultet medicinskih nauka. Opširnije ovde: Za upis na fakultete kragujevačkog Univerziteta prijavljeno 3.450 kandidata, najveće interesovanje za medicinu.

Izgradnja novog proizvodnog pogona fabrike “Zastava oružje” trebalo bi da počne u narednih mesec dana, a za te namene biće potrošeno oko 2 miliona evra. Novac je obezbeđen iz budžeta Vlade Republike Srbije namenjenog za modernizaciju proizvodnje i sopstvenih prihoda kragujevačke namenske. Izgradnja ovog objekta, površine 4.000 kvadratnih metara, trebalo bi da bude okončana do februara sledeće godine. Opširnije ovde: “Zastava oružje” gradi novi proizvodni pogon od 2 miliona evra, posao za 200 radnika.

Univerzitet u Kragujevcu dobio je novi Savet, koji ima 21 člana, a za vršioca dužnosti rektora ove visokoškolske ustanove imenovan je redovni profesor ovdašnjeg Fakulteta inženjerskih nauka, Nenad Filipović. Na taj način je potvrđeno prošlonedeljno pisanje portala InfoKG. Opširnije ovde: Konstituisan novi Savet Univerziteta u Kragujevcu, Filipović izabran za v.d. rektora.

Javni gradski i prigradski prevoz od 1. jula u Kragujevcu će obavljati „Ariva-Litas“ i „Vulović transport“, koji su sa GAS-om potpisali trogodišnje ugovore, obavezujući se i na uvođenje niza novina radi boljeg funkcionisanja sistema. Opširnije ovde: "Vulović transport“ i „Ariva-Litas“ naredne tri godine u javnom gradskom prevozu.

Preduzeće  Zastava teretna vozila (Zastava TERVO) nadležnima je isporučilo prvo proizvedeno vojno neborbeno vozilo. Opširnije ovde: Isporučeno prvo neborbeno vozilo.

Lokalna samouprava oslobodila je investitora, odnosno Republiku Srbiju ili privredno društvo koje država osniva, od plaćanja doprinosa za uređivanje građevinskog zemlјišta za izgradnju stambenih zgrada za pripadnike snaga bezbednosti na Deninom brdu. To je odlučeno na sednici Skupštine grada.  Šta je još usvojeno na poslednjoj sednici Skupštine grada pročitajte ovde: Grad oslobodio državu od plaćanja doprinosa za uređivanje građevinskog zemlјišta za izgradnju jeftinih stanova, BURNO na sednici SG: Potkačili se Stevanović i Nikolić, pa se uključio i Ćetković i SG: Formira se Mreža ustanova kulture, dugoročni reprogrami za komunalne dugove

Ostale vesti iz rubrike Info pročitajte OVDE