InfoFoto: Arhiva/kragujevac.rs

BURNO na sednici SG: Potkačili se Stevanović i Nikolić, pa se uključio i Ćetković

Autor: Branko Vukašinović
12:20 | Petak, 29 06 2018

Na današnjoj sednici Skupštine grada verbalno su se potkačili bivši i sadašnji gradonačelnik Kragujevac Veroljub Stevanović i Radomir Nikolić oko dugovanja “Vodovoda”, pa se u raspravu uključio i nekadašnji direktor ovog preduzeća, a sadašnji odbornik SPS-a u lokalnom parlamentu, Obren Ćetković. Iako je u vladajućoj koaliciji sa SNS-on, Ćetković je u ovoj raspravi napao Nikolića.  
    
Buru na sednici lokalnog parlamenta izazvao je predlog odluke o donošenju programa mera za izmirivanje obaveza grada Kragujevca i subjekata čiji je on osnivač prema Elektroprivredi Srbije. Gradonačelnik Nikolić je rekao da je ukupna dug sistema lokalne samouprave prema EPS-u 1,7 milijardi dinara, a od toga 900 miliona dinara duguje JKP “Vodovod i kanalizacija”.  

Taj podatak je bio okidač da se za reč javi bivši gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, koji je rekao da za vreme njegovog desetogodišnjeg mandata, dok je na čelu “Vodovoda” bio Obren Ćetković, to preduzeće nikada nije imalo veća dugovanja od potraživanja.

Vodovod je dužan 981 milion dinara za struju, a dok je Ćetković vodio to preduzeće nikada nije bilo duga većeg od 200 do 300 miliona”, rekao je Stevanović.  

Dok je bivši gradonačelnik za govornicom pričao o uspesima “Vodovoda” tokom njegove “vladavine”, Nikolić mu je dobacivao, pa mu je Stevanović rekao: “Ajde bre ćuti bre malo”.  

Rasprava je nastavljena izlaskom Nikolića za govornicu koji se obratio Stevanoviću sa “Vi ili ne znate ništa ili ste toliko bezobrazni, da to ne može da se izmeri uopšte”. Gradonačelnik je nakon toga izneo podatak da je “Vodovodu” na dan 1. marta 2015. godine, kada je Nebojša Jakovljević postavljen za direktora ovog preduzeća, dug za struju bio 860 miliona dinara. 

Prozvanim se osetio bivši direktor “Vodovoda” Obren Ćetković, koji se zahvalio Stevanoviću na pohvalama, pa je potom opleo po Nikoliću. Ćetković je rekao da je ovaj predlog mera za izmirivanje obaveza prema EPS-u dobar, jer se rešava problem sa jednog mesta, ali izrečeno obrazloženje, po njegovom mišljenju, nije verodostojno i malo je drsko. 

Počev od onih koji su vršili analizu poslovanja, gde apostrofiraju “Vodovod” kao najvećeg dužnika prema EPS-u i da su kasnili lični dohodci. Ja dok sam bio direktor u “Vodovodu” osnovi zadatak je bio da građani i privreda imaju hemijski i bakteriološki ispravnu vodu i u dovoljnim količinama i po tome smo bili prepoznatljivi i u Evropi.  U moje vreme normalano je bilo da su uvek potraživanja bila veće od obaveza i to za 200 do 300 miliona do 2014.”, rekao je Ćetković. 

Naglasio je i da su krajem decembra 2014. obaveze “Vodovoda” prema EPS-u bile 393 miliona i da je napravljen reprogram na 120 rata, odnosno 10 godina. Pa se pred sam kraj svog izlaganja Ćetković zapitao: “Ko ovde govori istinu, a ko ne?”.  

Na kraju burne rasprave u koju su se posle uključili i ostali odbornici ovaj predlog odluke je usvojen. Da li će se ova rasprava Nikolića i Ćetkovića odraziti na koaliciju SNS-SPS ostaje da vidimo.