InfoFoto: Snežana Milisavljević/GTO Kragujevac

Izgradnja replike KUĆE ĐURE JAKŠIĆA je gotova, KAKO VAM SE DOPADA?

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Petak, 22 05 2020

Na mestu kuće u Karađorđevoj ulici, u kojoj je tokom boravka i rada u Kragujevcu stanovao poznati srpski pisac i slikar Đura Jakšić, završena je izgradnja replike i početkom juna bi trebalo da bude otvorena za posetioce. Gornja etaža namenjena je dešavanjima iz oblasti kulture, a donja je vinski hab gde će moći da se degustiraju i kupe rakije i vina Šumadije. Međutim, realno govoreći, sadašnji izgled ni u najmanjem ne liči na nekadašnje zdanje.

Objekat ukupne površine 360 kvadratnih metara ima dve etaže. Gornji, galerijski deo namenjen je dešavanjima u oblasti kulture - izložbama, promocijama, okupljanjima umetnika... Planirano je da u tom delu najpre budu izloženi predmeti vezani za život i rad Đure Jakšića, koji će kasnije biti deo stalne postavke. U donjem delu objekta biće izloženo oko 100 vrsta rakija i vina iz Šumadije koje će posetioci moći da degustiraju i kupe. Takođe, u tom delu objekta svi članovi Udruženja rakijaša i vinara moći će besplatno da organizuju promotivne aktivnosti.

U gornjem delu po potrebi može da se postavi 50 dok u donjem ima 70 mesta za sedenje tokom prezentacija.

Radovi vrednosti 35 miliona dinara, počeli su krajem 2018. godine. Grad Kragujevac je u rekonstrukciju uložio 27, a švajcarska vlada 8 miliona dinara. 

Ovih dana brojni su komentari da replika, narodski rečeno, "veze nema" s nekadašnjim zdanjem. Pišite nam u komentarima vaše mišljenje.