InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs i JKP Šumadija

KAF Divlji veprovi zasadili 20 stabala povodom 20 godina od osnivanja kluba (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
08:00 | Četvrtak, 08 06 2023

Povodom obeležavanja 20 godina od osnivanja, članovi Kluba američkog fudbala Divlji veprovi su zasadili 20 stabala jasena, lipe, javora i crvenolisne šljive na prostoru iza Fakulteta inženjerskih nauka.

Akcija je sprovedena u saradnji sa JKP Šumadija, a u okviru projekata koje u oblasti zaštite životne sredine sufinansira Grad Kragujevac.

- Odlučili smo da povodom godišnjice kluba zasadimo 20 stabala i tako obeležimo sportske uspehe koje smo postigli u proteklih 20 godina, rekao je predsednik Kluba Divlji veprovi, Marko Vujanac i pozvao sve ostale sportske klubove i sva udruženja da urade istu stvar i na taj način pomognu gradu da se razvije i u ovoj oblasti.

- Danas krećemo sa realizacijom projekata za koje je Grad Kragujevac raspisao konkurs u oblasti zaštite životne sredine. U tome će nas podržati dva udruženja - sportsko udruženje Divlji veprovi koje se prijavilo na konkurs će kod Fakulteta inženjerskih nauka zasaditi 20 sadnica javora, jasena i crvenolisne šljive, dok će Omladinska organizacija Šumadije posaditi 10 sadnica katalpe. U okviru ovog projekta je na Metinom brdu zasađeno 10 crvenolisnih šljiva, što je aktivnost u okviru prvog dela pilot projekta čiji je cilj sprečavanje ponovnog odlaganja otpada na lokaciji na kojoj je pre mesec dana uklonjena divlja deponija. Grad Kragujevac želi da podiže svest o tome koliko je bitno voditi računa o zaštiti životne sredine, posebno kod mladih, a Divlji veprovi imaju dosta mladih ljudi, pa se nadamo da ćemo na ovaj način u tome i uspeti, poručio je član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine, Stefan Nikezić.

- Kada bi sva udruženja na ovaj način slavila svoje jubileje, imali bismo potpuno drugačiji grad. Pozivam sve sportske klubove, ali i ostala udruženja da se vode primerom Divljih veprova i na sličan način obeležavaju svoje godišnjice, čime čine da Kragujevac u budućnosti bude potpuno drugačiji - lepši, zdraviji i bolji, rekao je član Gradskog veća za sport, Predrag Stevović.

Akciji se pridružila i Omladinska organizacija Šumadije koja je u okviru projekta "Studentski dar - volontiraj - očisti - zasadi" Fakultetu inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu donirala i u saradnji sa Studentskim parlamentom FIN zasadila 10 novih stabala kuglastih katalpi.

- Pored mnogo atraktivnih studijskih programa koje smo akreditovali poslednjih godina, jedan je i Inženjerstvo zaštite životne sredine, kazao je dekan FIN-a, prof. dr Slobodan Savić, koji se pridružio sadnji sa svojim studentima. Ideja o sađenju ovih novih stabala je odlična, imaćemo prijatniji ambijent za studente, sve zaposlene, kao i za stanare u okruženju, a budući da smo deo velikog kompleksa gradskog parka i za sve sugrađane koji u njega dođu.

Galerija slika