Info

KONAČNO: Testiranje na Korona virus u kragujevačkom Institutu za javno zdravlje

Autor: Branko Vukašinović
16:00 | Petak, 22 05 2020

Institut za javno zdravlje Kragujevac konačno je dobio odborenje od republičkog Kriznog štaba da obavlja kompletno testiranje na Krona virus, a ne kao do sada da samo uzima uzorke i šalje ih na analizu u druge laboratorije. Građani će u ovdašnjem Institutu moći da se testiraju na lični zahtev, i to po ceni od 6.000 dinara. Institut će moći da obradi do 200 testova dnevno, a rezultati, u zavisnosti od gužve, stižu za dan ili dva. Zainteresovani građani za testiranje će moći da se prijave od ponedeljka tako što će kontaktirati Institut za javno zdravlje Kragujevac. 

Institut za javno zdravlje Kragujevac od početka epidemije Korona virusa uzimao je samo uzorke od pacijenata, ali ih nije testirao, iako je, kako je ranije izjavio direktor ove ustanove Dragan Vasiljević, bio u mogućnosti da odradi i taj deo posla. Uzorci su na analizu slati u druge laboratorije ovlašćene od strane republičkog Kriznog štaba. Institut je u proteklom periodu predlagao i rebuličkom i lokalnom krzinom štabu da i oni obrađuje uzorke, međutim, odgovor je izostao sve do sada. Konačno je Institut za javno zdravlje Kragujevac dobio saglasnost od republičkog Kriznog štaba da pored uzimanja uzoraka od građana iste i obrađuje. Reč je o PCR testu za koji se brisevi uzimaju iz grla i nosa. 

Mi ćemo od ponedeljka, pored uzimanja uzoraka, raditi i obradu istih. To znači da uzorke sa ovog područja više ne šaljemo u druge laboratorije na analizu, već će čitva posao da radi Institut za javno zdravlje Kragujevac. Pored pacijenata za koje se sumnja da imaju Korona virus, testiraćemo i građane na lični zahtev. Institut će moći da obradi do 200 testova dnevno”, izjavio je za InfoKG, direktor Instituta za javno zdravlje, Dragan Vasiljević. 

Republički Krizni štab je doneo odluku i da cena testiranja na lični zahtev na virus COVID-19, u svih 13 ustanova koje su dobile saglasnost da obavljaju ovaj posao, bude jedinstvena i iznosi 6.000 dinara. 

Zainteresovani građani za testiranje na Korona virus mogu da se prijave od ponedeljka pozivom na brojeve telefona Instituta za javno zdravlje Kragujevac 034/504-518, 034/504-520, 065/877-69-14 i 065/877-70-00. 

Nakon toga, građani treba da uplate 6.000 dinara na podračun Republičkog fonda za osiguranje broj 840-17750-34. Potom sa uplatnicom u dogovorenom terminu odlaze na testiranje u Institut za javno zdravlje Kragujevac. Građani će rezultate PCR testa, u zavisnosti od gužve, dobiti za dan ili dva.