Info

Kragujevac dobija pet puta veći DATA CENTAR od onog u Beogradu

Autor: InfoKG
10:00 | Sreda, 29 08 2018

U Kragujevcu je planirana izgradnja novog državnog Data centra koji će biti pet puta veći od postojećeg u Beogradu, a koji je Vlada Srbije proglasila strateškim projektom, prenosi RTS. 

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Mihailo Jovanović, rekao je da je prošle nedelje raspisan javni poziv za Data centar, konsultanta za strategiju i koncept izgradnje mnogo većeg Data centra u Kragujevcu.

Trenutno su u državnom Data centru u Beogradu smešteni podaci skoro 30 državnih institucija, a Jovanović kaže da je procena da će digitalizacija ići u tom smeru da će biti potreban ogroman kapacitet za smeštaj podataka državne uprave i lokalne samouprave. 

Podsetimo, Gradsko veće je u maju ove godine donelo Zaključak o davanju pozitivnog mišljenja na predlog zaključka Vlade kojim je predviđeno da projekat „Izgradnja državnog centra za upravlјanje i čuvanje podataka – Data centar“ bude od posebnog značaja za Republiku Srbiju. Iz Gradske uprave poručuju da će uskoro biti opredeljena lokacija za njegovu izgradnju. U “Data centru” biće smešteni svi podaci gradskih uprava, preduzeća i ustanova, kao i o građanima. 

Izvor: RTS i InfoKG