InfoFoto: kragujevac.rs

Kragujevac obeležio Svetski dan srca

Autor: InfoKG
13:00 | Sreda, 30 09 2020

Programom “Prevencija kardiovaskularnih bolesti na teritoriji grada Kragujevca” u našem gradu se obeležava Svetski dan srca, čiji je ovogodišnji slogan “Koristite srce za pobedu kardiovaskularnih bolesti”. U okviru obeležavanja planirano je merenje koncentracije natrijumhlorida u obrocima u predškolskim ustanovama, kao i realizacija zdravstveno-vaspitinih aktivnosti u preduzećima Trnava promet, JKP Šumadija i Grafo stil.

Svetski dan srca, čiji je ovogodišnji slogan “Koristite srce za pobedu kardiovaskularnih bolesti”, ove godine se obeležava u senci pandemije Korona virusa. Naš grad ove godine Svetski dan srca obeležava programom “Prevencija kardiovaskularnih bolesti na teritoriji grada Kragujevca”, koji su predstavili prof.dr Nela Đonović i doc.dr Ivana Simić Vukomanović.

Mi smo pratili desetogodišnji trend oboljevanja i umiranja od akutnog koronarnog sindroma na teritoriji Šumadijskog upravnog okruga. Ta desetogodišnja stopa incidencije za naš region iznosi 138 osoba na 100.000 stanovnika. Incidencija predstavlja broj novoobolelih osoba. Ta stopa je dva puta viša kod osoba muškog pola, u odnosu na osobe ženskog pola, i ono što nije dobro je trend rasta. Trend rasta se odnosi na populaciju najstarijih ali i na populaciju radno aktivnog stanovništva od 45 do 50 godina. Kada je reč o stopi smrtnosti, ona iznosi oko 35 osoba na 100.000 stanovnika. Međutim, ono što je dobro i što ohrabruje je da stopa smrtnosti opada kod oba pola. To znači da možemo da pohvalimo rad naših zdravstvenih službi i da se bolest stvlja pod kontrolu”, kaže doc.dr Ivana Simić Vukomanović.

U okviru kampanje Instituta za javno zdravlje Kragujevac “Ne dozvoli da ti srce pati zbog njega” jedna od najavljenih aktivnosti biće merenje koncentracije natrijumhlorida u obrocima kolektivne ishrane, odnosno u predškolskim ustanovama, jer natrijumhlorid predstavlja jedan od osnovnih faktora rizika za povišen krvni pritisak. Određene zdravstveno vaspitne aktivnosti sprovodiće se i za radno aktivno stanovništvo, pa je tako planirana poseta preduzećima Trnava promet, JKP Šumadija i Grafo stil.

Član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, dr Gordana Damnjanović istakla je da je od 2000. godine fokus na prevenciji kardiovaskularnih bolesti kao vodećem uzroku smrtnosti kako u svetu, tako i kod nas. Dodaje da je upravo takav program prevencije kardiovaskularnih bolesti koji grad podržava i sprovodi zajedno sa Institutom za javno zdravlje i brojnim zdravstvenim ustanovama.

Fokus nam je na nekoliko faktora rizika čijom se prevencijom može umanjiti štetnost odnosno rizik oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti. U Evropi je od 2008. godine obaveza nacionalnih programa umanjenje korišćenja soli u ishrani. Nekoliko faktora rizika se mogu prevenirati, a to je svakako unos soli koji dovodi do hipertenzije, prekomerna telesna težina, fizička neaktivnost i pušenje”, kaže dr Damnjanović.