Info

Kragujevčani i dalje ne znaju BROJ PREMINULIH sugrađana od Covid-a 19

Autor: InfoKG
13:45 | Sreda, 23 09 2020

Gradjani Kragujevca i Šumadijskog okruga i dalje ne dobijaju ni dnevne niti periodične informacije o broju preminulih od posledica infekcije korona virusom na tom području, prenosi N1.

Redovna saopštenja objavljuje samo Institut za javno zdravlje Kragujevac, koji uz broj novoobolelih dostavlja i informacije iz gradskog Kliničkog centra o broju hospitalizovanih kovid pacijenata i onih koji su otpušteni sa lečenja.

U nedostatku zvaničnih informacija, vesti o pojedinačnim slučajevima se prenose preko prijatelja ili rođaka preminulih.

Na osnovu objava u medijima, agencija Beta utvrdila je da je samo nekoliko puta od početka epidemije u martu iz kragujevačkog Kliničkog centra saopštena informacija o preminulima koji su u toj ustanovi lečeni od COVID-a 19.

Sredinom aprila je iz te zdravstvene ustanove saopšteno da je do tada bilo 15 izlečenih pacijenata i isto toliko preminulih od posledica infekcije Korona virusom. Naredno obaveštenje objavljeno je sredinom jula, kada je podatak iz Kliničkog centra o šestoro preminulih medijima prosledio Institut za javno zdravlje Kragujevac.

Dopisnik agencije Beta iz Kragujevca uputio je 8. septembra zahtev Kliničkom centru za pristup informacijama od javnog značaja, odnosno podacima o ukupnom broju lečenih kovid pacijenata i broju preminulih u toj ustanovi iz šest okruga koje centar pokriva.

Vršilac dužnosti direktora Kliničkog centra u Kragujevcu Predrag Sazdanović naveo je u pisanom odgovoru da "s obzirom na nedefinisanost kriterijuma obolelih i umrlih pacijenata zaraženih COVID-19, za koje je najviše zaslužna Svetska zdravstvena organizacija", nije u mogućnosti da odgovori na zahtev dopisnika Bete.

"Sve dodatne informacije možete dobiti od institucija koje se primarno bave epidemiološkim poslovima, poput Instituta za javno zdravlje Kragujevac, Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i Ministarstva zdravlja", naveo je Sazdanović.

Dopisnik Bete prosledio je zahtev iste sadržine Ministarstvu zdravlja 11. septembra, na mejl press@zdravlje.gov.rs, ali odgovor do danas nije dobio.

Budući da se preminuli od zaraznih bolesti prevoze u limenim kovčezima, portal Glas Šumadije se obratio JKP Šumadija, sektoru Groblja, sa pitanjem koliko je preminulih u limenim sanducima preuzeto u julu i prvoj polovini avgusta iz Kliničkog centra u Kragujevcu.

Kako je danas objavljeno, u odgovoru tog komunalnog preduzeća se navodi da je od prvog do 31. jula u "limenim ulošcima" prevezeno 59 preminulih, a u prvih 15 dana avgusta 29 preminulih.

Epidemiolog Zoran Radovanović ocenio je ranije za Glas Šumadije da su svi ti ljudi umrli od posledica infekcije koronavirusom jer, po njegovim rečima, "nije bilo gripa, nije bilo groznice Zapadnog Nila, a epidemija malih boginja je završena".

Izvor: N1/BETA