Sezona pripreme zimnice je u punom jeku, ali polako naginje kraju. Na kragujevačkim pijacama i dalje su velike gužve, najviše oko paprike, krastavčića i kupusa. Na cene se, kažu prodavci, niko ne žali.
Prema rečima prodavaca, prva zimnica stavljena je već u drugoj polovini avgusta, a sezona traje do polovine oktobra.
Cene povrća na pijacama su u rangu prošlogdišnjih. Najviše se kupuje crvena paprika za ajvar, te krastavčići i kupus za kiseljenje. Najpopularniji je, tradicionalno, ajvar. Prosečna porodica kupuje po tri, četiri kutije paprike, a najveći problem je gde peći papriku i kuvati. Prodavci kažu da se Kragujevčani usputno žale na to što moraju da idu u sela da peku, a oni koji nemaju tu mogućnost, uglavnom improvizuju na terasama i u dvorištima.
Redovi su i pred kutijama sa krastavčićima i kupusom, kupuju se i karfiol, paprika za tušriju, te šargarepa, za popularne "šarene" salate.
U nastavku pročitajte cene povrća za veće količine na jednoj od pijaca - tržnici na Aerodromu.
Paprika: crvena 55 - 60
zelena 60 - 65
Paradajz: crveni 60
zeleni 70
Karfiol: 150
Kupus: 45 - 50
Kornišon: 80 - 100
Patlidžan: 50
Feferone: 150/kg
Šargarepa: 60
Cene su izražene u dinarima.