InfoFoto: Printscreen - RTS

Kragujevčanka Snežana Đurić među 3.000 najuspešnijih ličnosti u Srbiji u Oksfordovoj enciklopediji

Autor: InfoKG
09:00 | Petak, 06 10 2023

Reprezentativka Srbije, Snežana Đurić iz Kragujevca niže uspehe na domaćim i evropskim takmičenjima u planinskom trčanju, piše RTS. Zbog toga je uvrštena među 3.000 najuspešnijih ličnosti u Srbiji u Oksfordovoj enciklopediji, koja je prvi put štampana na srpskom jeziku.

Korak po korak i tako je sa 10 godina sa bakom Milicom na Zlatiboru prešla prve planinske kilometre. Danas sa 33 godine trčeći osvaja planine širom Evrope. U poslednjih sedam godina, uz pomoć trenera Marka Pavlovića, na njenom vratu zasijalo je više od 200 medalja. 

Ljubav prema trčanju mi se javila, to jest planinskom trčanju, sasvim spontano uz nagovor ekipe iz Kragujevca sa kojom treniram, a što se tiče takmičenja izdvojila bih Lavaredo, Dolomiti Italija, Spartan treil Švedska i Trans gran Kanarija na Kanarskim ostrvima”, navodi Snežana Đurić, reprezentativka Srbije u planinskom trčanju.

Iako je reč o indvidulanom sportu, na takmičenja ide i trenira uglavom sa klupskim kolegom Vladimirom Potrićem. Trijumfovali su letos na Evropskom prvenstvu na Prokletijama. Snežana je osvojila zlato, a Vladimir bronzu.

Iza nas je desetak godina druženja, takmičenja, oko stotinak zajedničkih takmičenja na bojnom polju i moram da priznam da je tu Sneža malo uspešnija nego ja. Mislim da smo jedno drugom talični”, ističe Vladimir Potrić, trener u Planinarskom savezu Srbije.

Talični su i Planinarsko-ekološkom klubu "Gora", čiji su članovi.

U dobroj meri klub je prepoznatljiv i izvan granica naše zemlje, upravo po takmičarima kao što je Sneža Đurić i ostali iz našeg kluba. To je svakako na ponos našem klubu, jer sa svakog takmičenja vraćamo se barem sa jednom medaljom”, kaže Nikola Pantović, predsednik Planinarsko-ekološkog kluba "Gora" Kragujevac.

Zbog ostvarenih uspeha, reprezentativka Srbije u planinskom trčanju našla se i u Oksfordovoj enciklopediji najuspešnijih ličnosti u Srbiji.

To je meni onako kruna mog rada do sada zaista. To je 3.000 ljudi iz Srbije generalno iz svih oblasti , ja sam naravno u oblasti sporta. To mi je donelo i neke nove mogućnosti u oblasti sporta”, zaključuje Snežana Đurić, reprezentativka Srbije u planinskom trčanju.

Nastavlja da osvaja planinske vrhove, a želja joj i alpski Materhorn. Snežana posvećeno pomaže i mladima koji se bave ovim sportom. Od Planinarskog saveza Srbije dobila je poziv da bude selektor planinskog trčanja. 

Izvor: RTS