InfoFoto: Printscreen - TV Prva

Medicinski tim UKC Kragujevac sačuvao život Aranđelovčaninu, koji je zbog Korone proveo 75 dana na respiratoru

Autor: Branko Vukašinović
09:30 | Sreda, 28 04 2021

Dragan Đurović iz Aranđelovca, oboleo je od korone i proveo čak dva i po meseca na respiratoru u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac, gde je medicinsko osoblje, ipak, uspelo da mu sačuva život. Dragan je u bolnici u crvenoj kovid zoni, odakle prenosi svoja najteža iskustva.

Na odeljenju C2 Klinike za pulmologiju kragujevačkog Univerzitetskog kliničkog centra leče se pacijenti sa najtežom kliničkom slikom zaraženi Korona virusom. Trenutno se ovde za život bori 16 pacijenata.  

Među njima je i četrdesetogodišnji Aranđelovčanin Dragan Đurović, koji je dva i po meseca bio na respiratoru, a oporavak od posledica opakog virusa mu tek sledi. Koliko je njegovo stanje bilo teško govori i to da je tokom vremena provedenog na respiratoru sa 120 kliograma spao na 70.  

Nisam verovao da virus postoji. Ne znam šta da kažem, samo mogu da se zahvalim osoblju bolnice, što imaju razumevanja za sve. Građanima poručujem da se vakcinišu i čuvaju”, rekao je za Prvu televiziju Dragana Đurović.  

Od početka pandemije do sada, samo na jednoj intenzivnoj nezi kragujevačkog Univerzitetskog kliničkog centra lečeno je više od 500 pacijenata sa najtežom kliničkom slikom. Nažalost, nisu svi uspeli da se izbore sa Koronom. Ipak, lekari su zadovoljni postignutim rezultatima. 

Preživljavanje je u procentima sigurno za 5-6 odsto veće nego što je svetski prosek. Imamo više od 36 odsto preživelih. Tek smo sad postigli iskustvo, nakon godinu dana i videli da nam iz prvog talasa dolaze pacijenti sa oštećenjima pluća i to će biti post-covid ili non-covid pacijenti, koji će se još dugo lečiti na pulmologiji, dobar deo njih“, izjavio je za Prvu televiziju načelnik C2 intenzivne nege UKC Kragujevac, dr Vladimir Vukićević. 

Zadravstveni radnici nastavljaju tešku borbu, pod punom opremom, sa koronom. Kako bi bilo što manje pacijnata i za medicinare manje posla, još jednom apeluju na građane da se vakcinišu, jer je to jedini način da se virus pobedi.