Info

Milanović: Za vreme vanrednog stanja GRADSKO ZEMLJIŠTE prodavano "na mala vrata", kupci poznati pre licitacije?

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Četvrtak, 28 05 2020

"Odlazeće Gradsko veće dozvolilo je sebi da rasprodaje gradsku imovinu na mala vrata za vreme vanrednog stanja, netransparentno, bez upućivanja javnosti u istu, ne zna se ni koliko je na taj način inkasirano u lokalni budžet, a prema nekin informacijama može se sumnjati čak i da su kupci zemljišta bili poznati i pre licitacije, pa bi za sve to neko trebalo i da odgovara", navodi se u saopštenju odbornika Zlazka Milanovića.

"Odlazeće gradsko veće dozvolilo je sebi da rasprodaje gradsku imovinu na mala vrata za vreme vanrednog stanja. Na koji način i u kom sastavu je komisija sprovela licitaciju prava je enigma i pitanje da li treba pokrenuti njihovu odgovornost. Bilo bi zanimljivo da saznamo ko su bili članovi komisije i da li su neki od njih dovedeni u rizik kao pripadnici osetljive populacije u vreme pandemije", navodi se u saopštenju KG priče. 

Prodaju gradjevinskog zemljišta uvek prate kontradiktorni potezim navodi Zlatko Milanović i to obrazlaže sledećim: "Nije objavljena na zvaničnom sajtu Grada Kragujevca, tako da građani ne znaju šta je prodato i koliko je novca inkasirano u gradsku kasu. Informacije do kojih sam kao odbornik mogao da dođem stvaraju sumnju da se pre licitacije znaju kupci zemljišta. Ovo se konkretno odnosi na radnu zonu Feniks, u kojoj je početna cena od 4000 evra za ar zemljišta. Ono što takođe budi sumnju je činjenica da su pre same licitacije i prenosa vlasništva nad zemljištem izdati lokacijski uslovi za ponudjača tj. za onoga koji je poslao pismo o namerama".  

Ovo je, navodi Milanović, veliki prekršaj: "Grad zna unapred ko kupuje, za koliko novca i pre prenosa vlasništva izdaju se lokacijski uslovi sa dozvoljenom izgradnjom objekta. Za ovakav rad neko ozbiljno treba da odgovara".

Milanović podseća da je kao odbornik u predhodnom periodu ukazivao na slične probleme gradskoj vlasti pri formiranju nove industrijske zone Sobovica – pa je, kako kaže, "tako novi investitor otkupljivao poljoprivredne parcele koje su prelazile u njegovo vlasništvo po ubrzanoj proceduri na samo upućen zahtev, lokalna samouprava je dozvoljavala spajanje tih parcela koje se kasnije proglašavaju za gradsko gradjevinsko zemljište. Kao obrazloženje ovih radnji od strane gradske vlasti je stigao odgovor da će na tom mestu biti zaposleno sedam hiljada ljudi, a sada i sami možete videti da li je tako".