InfoFoto: Arhiva - ilustracija - kragujevac.ls.gov.rs i InfoKG

Mladenović podneo krivičnu prijavu protiv Sanje Tucaković i Nikole Dašića

Autor: InfoKG
10:50 | Četvrtak, 31 08 2023

Bivši zamenik predsednika Skupštine grada i član Srpske napredne stranke, Zoran Mladenović podneo je krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu protiv nekadašnjih stranačkih kolega, odnosno članice Gradskog veća za lokalnu samoupravu Sanje Tucaković i gradonačelnika Nikole Dašića. Na taj korak se odlučio, kako je napisano u prijavi, jer je utvrđeno da su pojedine diplome zaposlenih u Gradskoj upravi falsifikovane, a njih dvoje, tvrdi, nisu prijavili ta krivična dela.  

"Kako gradska vlast na čelu sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem netransparentno radi, te građani i odbornici Kragujevca nemaju punu informaciju šta i kako se radi u Gradskoj upravi, a na osnovu saznanja da u postupku "provere diploma" zaposlenih u gradskoj upravi ima elemenata krivičnog dela, podneo sam krivičnu prijavu. Podsećam da je većnica Sanja Tucaković bila ovlašćena od strane gradonačelnika Nikole Dašića da izvrši proveru diploma. Izveštaj je izostao, a kako do tajnih dokumenata može da se dođe samo preko pravosudnih organa Srbije, smatram da je ovo jedini pravi  put ka spoznaji istine i privođenju gradske vlasti zakonitom radu", saopštio je Mladenović.

U nastavku Vam prenosimo u celosti krivičnu prijavu koju je Zoran Mladenović prosledio medijima. 

Osnovnom javnom tužilaštvu u Kragujevcu odbornik Skupštine grada Kragujevca Zoran Mladenović podnosi krivičnu prijavu protiv članice Gradskog veća Sanje Tucaković i gradonačelnika Nikole Dašića jer su kao službena i odgovorna lica u postupku verifikacije (provere) diploma zaposlenih u Gradskoj upravi, a nakon dobijanja podataka od nadležnih republičkih organa da određene diplome nisu prošle verifikaciju, odnosno da su falsifikovane, kao službena lica nisu prijavili izvršenje krivičnih dela za koja se goni po službenoj dužnosti, izvršioce, kao i službena lica koja su izdala takve diplome i nisu pokrenuli postupak za naknadu štete učinjene gradu Kragujevcu. 

Takođe, postoje indicije da su za neke zaposlene na visokim pozicijama u Gradskoj upravi prikrili da su njihove diplome nevažeće. 

pri čemu su bili uračunljivi, postupali sa umišljajem i svesni da je njihovo delo zabranjeno, 

Čime su izvršili krivično delo Neprijavljivanje krivičnog dela i učinioca iz čl. 332 st.2 K3 

S obzirom da postoje osnovni sumnje da je učinjeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti predlažem da tužilaštvo pokrene krivični postupak protiv prijavljenih lica zbog izvršenja navedenog krivičnog dela i da im Sud nakon sprovedenog postupka izrekne kazne u skladu sa zakonom i zabrani dalje obavljanje javnih funkcija. 

-    Službenim putem zatražiti podatke od Gradske uprave koje diplome nisu prošle verifikaciju.“, navodi se u krivičnoj prijavi koju je Mladenović podneo protiv Tucakovićke i Dašića.  

Sada se čeka da li će se ovim podovom oglasiti članica Gradskog veća za lokalnu samoupravu Sanja Tucaković i gradonačelnik Nikola Dašić.

Podsetimo, Zoran Mladenović je sredinom jula ove godine podneo ostavku na funkciju zamenika predsednika Skupštine grada Kragujevac, na koju je bio postavljen 19. avgusta 2020. Njegov mandat na toj funkciji obeležila je, između ostalog, afera "polno uznemiravanje" kada su ga početkom 2021. za to prijavile dve zaposlene u Gradskoj upravi S.R. i D.D., a krajem te godine Osnovno javno tužilaštvo u Kragujevcu odbacilo je krivične prijave protiv njega. Tada se oglasio i izjavio "Istina je pobedila! Odbačena je krivična prijava nečasnih ljudi"