InfoFoto: Ilustracija - InfoKG i kragujevac.rs

SKANDALI tresu Gradsku upravu: Hapšenje, ostavke, polno uznemiravanje…

Autor: InfoKG
11:15 | Sreda, 03 02 2021

Kragujevačku Gradsku upravu poslednjih meseci “tresu” skandali, od pikiranja kancelarija, neispunjavanja uslova Ivana Markovića za izbor Glavnog gradskog urbaniste i hapešnja člana Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima Vladimira Dobija 2014. u Americi, na koje je ukazala Narodna stranka, do navodnog polnog uznemiravanja dve službenice zaposlene u Gradskoj upravi od strane zamenika predsednika Skupštine grada Zorana Mladenović. U slučajevima na koje je ukazala Narodna stranka dvojica funkcionera su podneli ostavke, dok će afera polno uznemiravanje po svoj prilici dobiti epilog na sudu.  

Možda, po starnoj narodnoj, kiša zaobilazi Kragujevac, ali ne i skandali. Taman što je krajem avgusta prošle godine formirana “nova” gradska vlast u Kragujevcu i rešena afera oko glasanja sa službenog broja Gradske uprave za rijaliti program “Zadruga” na Televiziji Pink, grad na Lepenici su počeli da tresu novi skandali.   

InfoKG saznaje: Sa službenog broja Gradske uprave poslato više od 1.000 SMS glasova za ZADRUGU 

EPILOG glasanja za ZADRUGU iz Gradske uprave

U Gradskoj upravi prvo je nastala “frka” oko kancelarija u koje će se smestiti novi gradski funkcioneri. To je otišlo dotle da je jedan od njih i pre imenovanja zamenio bravu na vratima kancelarije koju je pikirao, pa se tako zamerio kolegi koji je poranio da bi se u istu uselio.  

Novi gradski čelnici poranili i “pojurili” na posao, evo i zbog čega   

Međutim, ovaj skandal je ništa u odnosno na ono što je potom usledilo. 

Gradski odbor Narodne stranke je krajem novembra zvanično je podneo zahtev za smenu Ivana Markovića sa mesta glavnog gradskog urbaniste, jer, kako je tada saopšteno, dostavljeni su dokazi da on ne ispunjava uslove za obavljanje te funkcije.  

Ovaj slučaj je dobio epilog početkom ovog meseca, jer je tri meseca posle imenovanja, glavni urbanista grada Kragujevca Ivan Marković podneo neopozivu ostavku na tu funkciju. Agencija Beta je objavila da je Marković, kako im je rečenou Gradskoj upravi, ostavku podneo iz ličnih razloga i zbog “brojnih obaveza” koje ima u “Elektrošumadiji“ gde radi.   

Pokrenuta inicijativa ZA SMENU: Glavni gradski urbanista ne ispunjava uslove za obavljanje te funkcije?  

Glavni gradski urbanista podneo neopozivu ostavku  

Narodna stranka je potom krajem januara ove godine saopštila da je član Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima Vladimir Dobi hapšen 2014. u Americi. Ova politička organizacija u saopštenju je dodala i da je prema dostupnim podacima uhapšen pod optužbom za krađu vrednosti ispod 500 dolara. Dobi je regaovao na to saopštenje i rekao da nije hapšen zbog krađe u Americi i da će tužiti Narodnu stranku, a potom je podneo neopozivu ostavku na funkciju koju je obavlja, kako nam je potvređno u Gradskoj upravi, “iz ličnih razloga”.  

Narodna stranka: Gradski većnik Dobi hapšen u SAD, u biografiji lažni navodi  

Saopštenje Narodne stranke o hapšenju Dobija u Americi pokrenulo "raspravu" na Twitter-u  

Dobi podneo ostavku: Nisam hapšen zbog krađe, tužiću Narodnu stranku 

Nakon ovih skandala, usledila je afera polno uznemiravanje u Graskoj upravi, koja poslednjih dana trese grad na Lepenici. Naime, zamenika predsednika Skupštine grada Zorana Mladenovića optužile su dve službenice zaposlene u Gradskoj upravi  za polno uznemiravanje.  Njih dve su pisanu prijavu podnele gradskom pravobraniocu Branku Petronijeviću, koji je rekao da Gradsko pravobranilaštvo nije nadležno za preduzimanje krivičnog gonjenja i istu je prosledio Osnovnom javnom tužilaštvu.

Ovim povodom oglasili su se saopštenjem članica Gradskog veća za lokalnu samoupravu Sanja Tucaković i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.  

Većnica je, između ostalog, saopštila da Gradska uprava Kragujevac, kao poslodavac, neće tolerisati uznemiravanje, nasrtaj na čast i ugled, zastrašivanje, diskriminaciju ili bilo kakav drugi oblik takvog ponašanja. 

Gradonačelnik je pozvao sve zaposlene koji su uvređeni neprikladnim ponašanjem na radnom mestu od strane drugih kolega ili nadređenih da podnesu prijavu svom poslodavcu koja će biti procesuirana nadležnim organima.   

Poslednja informacija iz Gradske uprave je da se oni više neće oglašavati ovim povodom i da je sada sve na nadležnim organima, koji treba da udvrde šta se tačno dogodilo. 

Skandal POLNO UZNEMIRAVANJE žena zaposlenih u Gradskoj upravi dobija epilog na sudu 

Povodom afere POLNO UZNEMIRAVANJE u Gradskoj upravi, oglasili se većnica i gradonačelnik 

Bilo, kako bilo, afera polno uznemiravanje po svoj prilici dobiće epilog na sudu. 

Kada je reč o skandalima izdvojeni su oni koji su isplivali u javnost i izazvali najveću pažnju, a pretpostavlja se da ih ima još. Kako će se sve ovo završiti i koji će epilog biti, vreme će pokazati.