InfoFoto: Arhiva - kragujevac.rs

Osnovno tužilaštvo odbacilo krivične prijave protiv Mladenovića za polno uznemiravanje

Autor: InfoKG
09:00 | Sreda, 20 10 2021

Osnovno javno tužilaštvo u Kragujevcu odbacilo je krivične prijave protiv Zorana Mladenovića, zamenika predsednika Skupštine grada, osumnjičenog za polno uznemiravanje, rekao je punomoćnik oštećenih, advokat Radivoje Kastratović, piše Danas.

Navodno polno uznemiravanje dešavalo se u jesen i zimu prošle godine kada se Mladenović dvema oštećenima, zaposlenim u Gradskoj upravi Kragujevca, po njihovim rečima, više meseci „otvoreno nabacivao“ zloupotrebljavajući položaj u skupštini grada.

One su više puta pokušavale da ga na pristojan način odbiju, a kada im to nije pošlo za rukom obratile su se Sanji Tucaković, članici Gradskog veća za lokalnu samoupravu.

Ona se odmah u njihovo ime obratila gradonačelniku Nikoli Dašiću.

Po Dašiću, takvo ponašanje je bilo nedopustivo i nešto što on nikada ne bi tolerisao i uputio je oštećene službenice na gradskog pravobranioca.

Gradski pravobranilac Branko Petronijević je na samom početku ove godine prosledio je prijave radnica Gradske uprave Osnovnom javnom tužilaštvu u Kragujevcu.

Po rečima advokata Kastratovića, oštećene su u razgovoru sa Sanjom Tucaković i gradonačelnikom Dašićem napomenule da u Gradskoj upravi ima još žena koje su od strane Mladenovića bile isto uznemiravane ali koje se nisu odvažile da podnesu prijavu.

Ubrzo su na jednom lokalnom portalu „procurili“ i njihovi inicijali, što je položaj žrtava u sredini u kojoj žive i rade dodatno pogoršalo, po rečima njihovog punomoćnika, ali one nisu odustale.

Jednoj od njih funkcioner jedne kragujevačke mesne zajednice je pripretio „da se neće dobro provesti“.

Iako se slučaj činio dosta „čist“ Osnovno javno tužilaštvo u Kragujevcu je, po Kastratovićevim rečima, rešilo da istragu ne sprovede do kraja već da istu obustavi, praktično na početku i odbaci krivične prijave, jer kako on tvrdi, po njima u radnjama osumnjičenog nema elemenata tog krivičnog dela.

Iako su gradski čelnici gradonačelnik Dašić i Sanja Tucaković, visoki funkcioneri SNS-a, postupili korektno i ljudski i ni na koji način nisu ni pokušali da zaštite svog stranačkog kolegu Mladenovića, tužiteljka Biljana Popović, odlučila je da tu nema elemenata krivičnog dela”, kaže advokat Radivoje Kastratović.

On napominje da je Sanja Tucaković, sve što su joj oštećene iznele ponovila i na saslušanju u Tužilaštvu, ali da za tužiteljku nije bilo relevantno da kao svedoka pozove i gradonačelnika Dašića, kao i sve ostale svedokinje, koleginice iz Gradske uprave čija su imena dve oštećene navele tokom istrage.

Takođe, u potpunosti je ignorisana već navedena pretnja funkcionera kragujevačke mesne zajednice direktno upućena jednoj od oštećenih.

Po Kastratoviću, odbacivanje ovih krivičnih prijava je pokušaj „da se zatvori taj slučaj“ i zbog toga se obratio „Danasu“ jer smatra da je oštećenima podrška javnosti jedino sredstvo koje im je preostalo da dođu do pravde.

Ovakvim postupkom dolazi do dodatnog viktimiziranja žrtava jer u slučaju da odbačaj krivičnih prijava postane konačna odluka, a bez do kraja i dosledno sprovedene istrage učinilac dela će biti prikazan kao žrtva a one same, žrtve, biće podvrgnute osudi od okruženja u kome žive i rade i svih ostalih koji budu smatrali da treba da im pokažu da je traženje zaštite od sistema kada ste „žrtva predstavnika vlasti – apsolutno pogrešan put”, zaključuje Kastratović.

On je podneo prigovor na ovu odluku te je predmet prosleđen Višem javnom tužilaštvu u Kragujevcu „na dalje postupanje“. 

Tužiteljka Biljana Popović, kojoj se „Danas“ obratio, uputila nas je na portparola Tužilaštva.

Nemam prava, niti bih da komentarišem slučaj, koji je u toku, osim da sam donela odluku, iza koje stojim, i koja pravno još nije konačna. Odluka je podložna oceni viših pravosudnih instanci a ne kritici javnosti i nema nikakve potrebe da se „dodatno provlači kroz nju“ a kamoli politizuje”, izjavila je ona.

Izvor: Danas