InfoFoto: kragujevac.rs

Mladi iz Sarajeva, Tirane i Kragujevca razmatraju ekološke probleme u regionu

Autor: Branko Vukašinović
14:00 | Petak, 14 09 2018

U okviru projekta “Eko aktivizam mladih za izgradnju poverenja i zdraviju životnu sredinu u Zapadnom Balkanu”, 30 mladih iz Sarajeva i Tirena borave u našem gradu i oni će zajedno za kragujevačkim vršnjacima kroz radionice i stručne skupove diskutovati o zajedničkim ekološkim problemima u regionu. 

Mladi iz tri grada će danas i sutra kroz radionice i uz pomoć eksperata raspravlјati o klimatskim promenama, odlaganju otpada, biodiverzitetu, energetskoj efikasnosti i kvalitetu pijaće vode. 

Oni će predstaviti i ekološku sliku svojih sredina i najveće probleme sa kojima se susreću prilikom njihovih rešavanja, a razmenom iskustava i ideja pokušaće da dođu do zajedničkih rešenja kako bi životnu sredinu celog regiona Zapadnog Balkana, učinili zdravijom, čistijom i bolјom za život”, poručeno je sa prijema u Skupštini grada koji je organizovan za mlade iz Sarajeva i Tirane.

Gosti će tokom boravka u našem gradu obići i Spomen park “Kragujevački oktobar”, a u Botaničkoj bašti biće zasađena tri drveta prijatelјstva, kao simbol udruživanja mladih sa istim cilјem, a to je zdravije životno okruženje.

Mladi iz Sarajeva, Tirane i Kragujevca ponovo će se okupiti u novembru i to u glavnom gradu Bosne i Hercegovina. Završna konferencija zakazana je za decembar u Tirani.

Projekat “Eko aktivizam mladih za izgradnju poverenja i zdraviju životnu sredinu u Zapadnom Balkanu” realizuje kragujevački Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj u saradnji sa partnerskim nevladinim organizacijama “Škola antišafizma“ iz Sarajeva i “People in focus“ iz Tirane, uz finansijsku podršku Regionalne kancelarije za saradnju mladih.