Info

Na trećoj rundi mirenja štrajkači Fiat plastika predstavili predloge i crvene linije

Autor: InfoKG
13:00 | Sreda, 22 09 2021

Predstavnici Štrajkačkog odbora Fiat plastika iz Kragujevca predstavili su na sastanku sa državnom miriteljkom svoje modele za ispunjenje zahteva koji su vezani za isplatu regresa koji im je poslodavac umanjio od početka ove godine, piše Beta.

Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Miljković je rekao agenciji Beta, posle sastanka koji je trajao oko dva sata, da je miriteljka bila zainteresovana da čuje koje su to "crvene linije" štrajkača kao i mogućnosti za ustupke prema poslodavcu.

Miljković je kazao da štrajkači ne odustaju od zahteva za isplatu regresa u iznosu koji je važio do 1. januara 2021. godine i traže nadoknadu od 65 odsto umesto sadašnjih 60 odsto za plaćeno odsustvo.

Ponovio je da se ne može pregovarati, jer je to "uslov svih uslova", o tome da poslodavac vrati mašine koje je tokom štrajka izmestio iz fabrike u drugu kompaniju i poslao grupu radnika na prinudni odmor.

U Štrajkačkom odboru očekuju da i vlasnik fabrike, kompanija Fiat krajsler automobili (FCA) bude spreman na ustupke u cilju postizanja dogovora.

Razgovori poslovodstva Kompanije Fijat i miriteljke iz Državne agencije za mirno rešavanje radnih sporova, odloženi zbog odsustva Marćela Batalje, direktora finasija Fijata, održaće se u četvrtak, 30. septembra u prostorijama ove kompanije u Beogradu. (list Danas)

Miljković je rekao da će treća runda u postupku mirenja biti nastavljena odvojenim sastankom miriteljke i predstavnika Fiata u toku naredne sedmice.

Dodao je da će posle tog sastanka biti održan trilateralni, uz učešće miriteljke, predstavnika kompanije i Štrajkačkog odbora.

Miljković očekuje da će se tada znati da li je mirenje uspelo i da li će biti okončano dogovorom.

On je podsetio da je zakonski rok za postupak mirenja 30 dana i da je u slučaju Fiat plastika poslednji dan roka 6. oktobar.

Izvor: BETA; Danas