Info

Najavljeno pokretanje regionalnog projekta u oblasti lovnog turizma

Autor: InfoKG
10:00 | Subota, 23 02 2019

U planu za 2019. godinu je pokretanje velikog regionalnog projekta u oblasti lovnog turizma, rečeno je na prvoj sednici Saveta Šumadijskog upravnog okruga u ovoj godini, a načelnica Biljana Ilić Stošić istakla je stub regionalnog razvoja međuopštinska saradnja, umrežavanje lokalnih samouprava i partnerstva zasnovana na strateškim interesima potrebama i ciljevima. 

Na prvoj sednici Saveta Šumadijskog upravnog okruga u ovoj godini predsednicima i predstavnicima opština Šumadijskog upravnog okruga predstavljeni su rezultati i plan rada za 2019. godinu Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja. 

Govoreći o održivom regionalnom razvoju, Biljana Ilić Stošić, načelnica Šumadijskog upravnog okruga istakla je da je to kontinuiran i upravljan proces koji zahteva dobro organizovani institucionalni okvir. Stub regionalnog razvoja je međuopštinska saradnja, umrežavanje lokalnih samouprava i partnerstva zasnovana na strateškim interesima potrebama i ciljevima. Menadžmentom razvojnih projekata, Regionalna razvojna agencija je uključivala opštine sa teritorije Šumadije i Pomoravlja u mnoge međunarodne donatorske inicijative, nacionalne programe za razvoj privrede, brojne projekte za razvoj preduzetništva, rekla je načelnica Ilić Stošić.

Kao akreditovana Regionalna razvojna agencija realizujemo državne programe koji se tiču podrške preduzetništvu, malim i srednjim preduzećima, a primarno se bavi projektima i programima koje se tiču međuopštinske i regionalne saradnje i u tom smislu prošla godina je bila jedna od najuspešnijih, ocenio je Nenad Popović, direktor Regionalne agencije. Uspeh se ogleda u radu s lokalnim samoupravama. Uradili smo 25 predloga projekata za različite segmente društveno ekonomskog razvoja od kojih je preko 60 odsto prošlo. Sarađivali smo sa devet ministarstava što je jedan od principa regionalnog razvoja. U toku je realizacija 11 projekata i to 4 u dunavskom transnacionalnom programu, dva u jadransko- jonskom programu i realizovano je 4 programa u okviru Programa regionalnog ruralnog razvoja u Srbiji koji se finansira od strane Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, SDC.

Reč je o projektima u oblasti vinarstva, proizvodnje rakije, podrške ženama na selu i razvoja turizma. Kroz različite mere i programe u toku prošle godine a koji se realizuju preko Razvojne agencije Srbije i Fonda za razvoj, obezbeđeno je 60 miliona dinara za naše preduzetnike i tu je naravno važan aspekt tehničke podrške koju mi pružamo. Od prošle godine radimo i kontrolu namenskog trošenja sredstava Fonda za razvoj, kaže Popović a kao najvažnije principe uspešnog regionalnog razvoja direktor je istakao međuopštinsku saradnju, međuresorna saradnja i strateško planiranje radi identifikovanja specifičnosti sektora sa najviše potencijala. U planu za 2019. godinu Nenad Popović je istakao pokretanje velikog regionalnog projekta u oblasti lovnog turizma.