InfoFoto: kragujevac.rs

Kragujevac modernizovao sistem protivgradne zaštite

Autor: InfoKG
12:00 | Četvrtak, 23 11 2017

Grad Kragujevac je modernizovao radio veze i lansirni sistem za protivgradnu zaštitu, poručeno je sa sednice Saveta Šumadijskog upravnog okruga. Nabavljen je najmoderniji motorola digitalni radio sistem, a izgrađen je i put do Radarskog centra Bešnjaja. 

Motorola digitalni radio sistem jedinstven je na području Srbije, a može da se menja i dograđuje. Sistem može da radi čak 72 sata bez struje. Pored tri predajnika, nabavlјeno je i 70 ručnih radio stanica, od čega 35 za protivgradnu zaštitu, a ostatak za Službu hitne medicinske pomoći i najvažnije komunalne službe u gradu. Svi podaci slivaju se u Upravu za vanredne situacije. 

Taj sistem će omogućiti da strelci budu još efikasniji. Kragujevac je iz budžeta grada iako nije u obavezi, izdvojio sredstva i kupio rakete čime su uspeli da zaštite građane, imovinu i useve”, izjavila je načelnica Šumadijskog upravnog okruga, Bilјana Ilić Stošić. 

Sa sednice je upućen poziv predstavnicima Pomoravskog i Raškog okruga da izdvoje sredstva iz svog budžeta za kupovinu ručnih radio stanica svojim strelcima, kako bi mogli da se umreže u sistem i da bi i njihove teritorije bile zaštićenije nego do sada.

Načelnik Centra Srbije za odbranu od grada, Zoran Babić, kaže da je ova godina bila sušna i da je tokom sezone zabeleženo sedam dana dejstava na teritoriji Kragujevca. Na području koje pokriva Radarski centar Bešnjaja utrošeno je 597 raketa i zabeležena je šteta na 392 hektara što je svega 1,5 posto od branjene polјoprivredne teritorije, tako da možemo biti zadovolјni rezultatima.

Imamo izuzetnu saradnju sa Šumadijskim okrugom, kako u nabavci protivgradnih raketa, tako i u sufinansiranju rada strelaca. Pored toga, posle 20 godina grad Kragujevac finansirao je i izgradnju puta do Radarskog centra Bešnjaja što je za naš rad od velikog značaja. Dogovorili smo se sa predstavnicima svih lokalnih samouprava da saradnju nastavimo”, rekao je Babić.

Sednici su prisustvovali predstavnici svih opština Šumadije i grada Kragujevca, predstavnici Jagodine, Kralјeva, Vrnjačke banje, Paraćina, Ćuprije i Rekovca kao i predstavnici Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.