Info

Najstariji SOLITER u Kragujevcu slavi 60. rođendan (FOTO)

Autor: InfoKG
13:30 | Sreda, 08 03 2023

Najstariji soliter u Kragujevcu, Soliter A ove nedelje slavi 60. rođendan. U njemu, u ulici Nikole Pašića 10, prvi stanari su počeli da se useljavaju u prvoj nedelji marta 1963., a sada tu živi 87 porodica.   

U ulici Nikole Pašića 10 nalazi se soliter A, prvi soliter koji je iznikao između malih sokaka, kućica i stabala, koja su krasila ovaj deo grada. Od 1. marta 1963. godine počeli su da se useljavaju prvi stanari, po 2-3 porodice dnevno. 

Naši sugrađani su se tada prvi put susreli sa liftovima, sa visinama, spratovima, ovakvim načinom života.  Svašta se ovde dešavalo i dešava se i  sada. Igrala su se deca ispred zgrade i nekad i sad, komšije su se družile i nekad i sad, slavili su se, tugovali i obeležavali važni datumi. Oko ovog solitera rasli su u drugi soliteri, noviji i veći. Grad se razvijao oko solitera, život se ubrazavaao. Ali pored svih promena koje vreme nosi soliter A ostaje svetionik ovog grada. Iako se na njemu vide tragovi vremena, on i dalje jeste kao i te 1963. godine  orjentir za čekanje, nalaženje, susretanje...“, kažu stanari solitera A.

Jubilarnih, šest decenija od kako je Soliter A dobio prve stanare biće obeleženo u subotu, 11. marta. Stanari će se tada okupiti ispred ovog solitera, a proslavu nastaviti u obližnjem restoranu. 

Ovde se slavi jer ovi ljudi zaista vole svoje mesto u kom žive”, zaključuju stanari ovog solitera.

Galerija slika