InfoFoto: Narodna stranka

Narodna stranka o neuspešnoj rekonstrukciji GRADSKE TRŽNICE, traži hitnu izmenu projekta

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Nedelja, 26 09 2021

Gradski odbor Narodne stranke reagovao je povodom, kako navode, "neuspešne rekonstrukcije" Gradske tržnice, tražeći hitnu izmenu projekta za istu. "Rekonstrukcija Gradske tržnice je primer nefunkcionisanja institucija zbog čega ceh plaća kulturna baština Srbije i građani Kragujevca", navode u saopštenju, koje u nastavku prenosimo u celosti:

"Uništavanje kompleksa Gradska tržnica je proces koji dugo traje i na koji je Narodna stranka više puta ukazivala. Rekonstrukcija Gradske tržnice je primer nefunkcionisanja institucija zbog čega ceh plaća kulturna baština Srbije i građani Kragujevca. Ni činjenica da je zgrada Gradske tržnice objekat od posebnih vrednosti u okviru Prostorne kulturno-istorijske celine „Staro gradsko jezgro Kragujevca“, koja je nepokretno kulturno dobro od velikog značaja, nije sprečila gradske čelnike da pristupe rekonstrukciji objekta bez javno izloženog projekta. Investitor projekta JKP Šumadija je podigla kredit od 2.5 miliona evra za rekonstrukciju objekta pri čemu je u zalog stavljena hipoteka upravo na zgradu Gradske tržnice.

Vreme koje je predviđeno za rekonstrukciju je odavno prošlo i već nekoliko puta je rok za završetak radova produžavan. Prvi plan završetka radova je bio decembar 2020. godine (tabla sa tim datumom i dalje stoji ispred zgrade Gradske tržnice), pa je taj rok pomeren za 12.07.2021. godine, a pošto ni taj rok nije ispoštovan po treći put je produžen – ovaj put do kraja tekuće godine. Jasno je da ni taj rok neće biti ispoštovan i da trenutna gradska vlast nije u stanju da ovu rekonstrukciju uspešno okonča.

Grejs period za otplatu kredita je prošao i u julu je stigla prva rata za naplatu u iznosu od 30.000 evra, a radovi nisu završeni. Ne samo da nisu završeni već je situacija još gora nego pre početka rekonstrukcije, a posebno zabrinjava činjenica da danima i mesecima unazad nema radnika na gradilištu. Postavlja se pitanje ko će da plaćati rate kredita kada je biznis planom predviđeno da se kredit isplaćuje prihodom tržnice. 

Priča se da je zgrada u unutrašnjosti počela da puca, da ne spominjemo filmsko urušavanje spoljnjeg zida zgrade zbog čega je Gradski odbor Narodne stranke podneo krivičnu prijavu još 12.07.2020. godine i na osnovu koje će sigurno, jednog dana, da odgovaraju svi u lancu: od nadzornog organa (Gradske uprave za razvoj) do izvođača.

Prioritet u ovom trenutku je da sačuvamo monumentalni istorijski spomenik koji je se nalazi u sistemu zaštite spomenika kulture, da zaustavimo bahatost gradske vlasti i da pokrenemo sve što je neophodno da bi se rekonstrukcija uspešno uradila i da bi se prodavci što pre vratili za pijačne tezge. 

S tim u vezi, zahtevamo hitnu izmenu projekta rekonstrukcije Gradske tržnice koja bi uključivala:
- brisanje hipoteke sa Gradske tržnice i prenošenje hipoteke na drugo sredstvo obezbeđenja, 
- rušenje napravljenih betonskih bunkera koji vidno narušavaju celovitost objekta, 
- prenamenu besmislene garaže u prostor koji bi služio za potrebe Gradske tržnice,
- zatvaranje ulice Vuka Karadžića za saobraćaj, uz uvođenje režimskog saobraćaja (za potrebe stanara i dostavnih vozila tržnice)
- naći adekvatno rešenje za nadstrešnicu pijačnih tezgi koju drži „šuma stubova“ i koja potpuno zaklanja vizure ka zadnjoj fasadi Gradske tržnice, koja je jednako bogato obrađena kao i prednja, jer je originalna projektantska ideja još iz 1927. godine bila da se ona sagledava podjednako kao što se sagledava i prednja (a neplanskom rekonstrukcijom su obe zaklonjene – prednja „bunkerima“, a zadnja nadstrešnicom).

Smatramo da neuspešna rekonstrukcija Gradske tržnice ne treba da služi za političko nadmudrivanje već nas poziva na odgovornost da spasimo grad od nekompetentnog i nedomaćinskog odnosa trenutne gradske vlasti i da konkretnim predlozima i rešenjima budemo čuvari duha i tradicije Kragujevca".