Info

Naučna konferencija o ulozi Kragujevca u stvaranju moderne Srbije

Autor: Jovana Mladenović
15:30 | Ponedeljak, 12 02 2018

Naučna konferencija o ulozi Kragujevca u stvaranju moderne Srbije, povodom 200 godina od kako je, posle oslobođenja od osmanlijske vladavine, postao prva prestonica, biće održana sutra od 10 sati u Staroj skupštini. 

Na konferenciji sa svojim radovima učestvuju istoričari, arheolozi, etnolozi, antropolozi, profesori srpskog jezika, muzejski savetnici i kustosi iz Kragujevca, Beograda, Niša i drugih gradova Srbije, a prijavljeni radovi za naučni skup su sa temama iz različitih oblasti: Đakova buna, razvoj industrije, začeci srpskog zdravstva, Knjaževsko srpski teatar, Cincarske zajednice i demografija prestonog Kragujevca, Sud okruga kragujevačkog, naoružanje vojske Kneza Miloša, osnivanje državne štamparije, i mnoge druge koje su obeležile Kragujevac kao prvu prestonicu moderne Srbije.

Bogata istorija koja krasi Kragujevac danas se može videti u sačuvanim građevinama iz 19. veka, posebno u kompleksu Milošev venac, u kome se nalazio dvor kneza Miloša i čiji je jedini sačuvani deo Amidžin konak. Tu su i prve kulturno prosvetne i državne ustanove moderne Srbije: Knjaževsko-srpski teatar, Prva gimnazija, Stara crkva i Skupština, u kojoj su do 1880. godine donošene važne odluke za zemlju, kao i zgrada Suda (prva sudska ustanova moderne Srbije je takođe osnovana u Kragujevcu).

Kragujevac je svoj procvat i razvoj iz jedne male varoši u moderan grad, doživeo dobrim delom zahvaljujući odluci tadašnjeg vladara Srbije, kneza Miloša Obrenovića, da Kragujevac proglasi prestonicom, što je i učinjeno 6. maja 1818, u manastiru Vraćevšnica, na obroncima Rudnika. Knez Miloš je prestolovao u Kragujevcu u prvom delu svoje vladavine.