InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Nekadašnju zgradu “Ratka Mitrovića” grad ustupio FILUM-u na korišćenje

Autor: InfoKG
09:45 | Sreda, 06 12 2023

Grad Kragujevac ustupio je Filološko-umetničkom fakultetu na korišćenje zgradu nekadašnjeg preduzeća „Ratko Mitrović“ u Kumanovskoj ulici broj 4. U toj zgradi biće smešten Odsek za muziku FILUM-a koji radi u najtežim uslovima i na više lokacija u gradu. 

Primopredaja je ozvaničena ugovorom koji su potpisali Nikola Dašić, predsednik Privremenog organa grada Kragujevca i mr Zoran Komadina, dekan Filološko-umetničkog fakulteta u zgradi Grada. 

Prema rečima mr Zorana Komadine, dekana FILUM-a, Odsek za muziku trenutno radi na pet lokacija u gradu, koristi prostore u školama Đura Jakšić“, „Militin i Draginja Todorović“, na Ekonomskom fakultetu, u Domu samoupravljača. 

To dovodi do otežanog funkcionisanja i toga da se neki od kolega koje zajedno rade na odseku, uopšte ne sreću. Objedinjavanje na jednu lokaciju će već samo po sebi značiti mnogo, promenu uslova rada i mnogo lakše funkcionisanje. Ovo je trenutno rešenje za odsek koji radi u najtežim uslovima, i korak bliže konačnom rešenju”, kazao je Komadina.

Grad Kragujevac je već opredelio zemljište i finansirao projekat za izgradnju nove zgrade FILUM-a, ali dok izgradnja ne bude završena, na predlog rektora Univerziteta u Kragujevcu prof.dr Nenada Filipovića i uprave fakulteta smo došli do ovog rešenja. Odlučili smo se za ovaj korak, kako bi studenti i profesori imali solidne uslove za rad. Grad Kragujevac im je sa zadovoljstvom izašao u susret, i od ovog trenutka možemo da razgovaramo o tome kako ćemo čitav taj period, tu međufazu, lakše da prođemo”, kazao je Dašić.

Prema rečima rektora Univerziteta u Kragujevcu prof.dr Nenada Filipovića, adaptacija ovog objekta biće finansirana od strane Ministarstva prosvete, a na konačnom rešenju, izgradnji nove zgrade FILUM-a, radiće se intenzivno.