Info

Odata počast žrtvama oktobarskog stradanja (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
16:25 | Ponedeljak, 25 05 2020

Predstavnici lokalne samouprave, udruženja građana i političkih partija danas su polaganjem venaca na više lokacija odali počast žrtvama oktobarskog stradanja.

Kraj spomenika Plazibat Anti, revolucionara koji je pogunuo u borbama za oslobođenje Kragujevca u oktobru 1944. godine, vence su položili predstavnici grada, SUBNOR-a i političkih partija.

U znak sećanja na pripadnike sovjetske Crvene armije koji su poginuli u borbama za oslobođenje Kragujevca u oktobru 1944. godine, predstavnici grada Kragujevca, udruženja građana i političkih partija, položili su vence i odali poštu kraj spomenika na Palilulskom i Varoškom groblju i kraj spomenika u Opornici.

Kraj spomen - obeležja kod Gromovića ulaza, i ovog 20.oktobra, odata je pošta žrtvama revolucionarnog terora, u prisustvu predstavnika lokalne samouprave, političkih partija, Ravnogorskog pokreta, kao i članova i potomaka porodica streljanih.

U znak sećanja na Srbe i Jevreje streljane u oktobru 1941. godine, položeni su venci kraj spomenika u naselju Bagremar. Meštani ove mesne zajednice i Gradska organizacija SUBNOR-a uz podršku grada Kragujevca podigli su spomen ploču sa imenima stradalih. Spomen ploču otkrili su Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada i predsednik SUBNOR-a Kragujevac i član Predsedništva SUBNOR-a Srbije pukovnik prof. Željko V. Zirojević.

Galerija slika